Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rätt beslut att inte låta sig omringas”. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på säkerhetskonferensen i München varför man nu dragit sig tillbaka från Avdijivka. Foto: Matthias Schrader

Ukrainska styrkor lämnar Avdijivka – brist på vapen

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska styrkor drar sig tillbaka från den hårt omstridda och sönderbombande staden Avdijivka i östra Ukraina. Samtidigt lyfter president Zelenskyj än en gång landets brist på vapen och ammunition.

Under natten till lördagen meddelade försvarschefen Syrskyj att styrkorna behövt dra sig tillbaka från Advijika.

”Baserat på den operativa situationen runt Avdijivka, för att undvika inringning och bevara liv och hälsa för soldater, bestämde jag mig för att dra tillbaka våra enheter från staden för att försvara mer gynnsamma frontlinjer”.

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Bristen på vapen har direkt påverkan

Ukrainas brist på vapen och försenade stödpaket har satt sina spår. Det enligt president Volodymir Zelenskyj som talade på säkerhetskonferensen i München under lördagen. Han påtalade än en gång landets brist på vapen och refererade till just förlusten av Advijika.

– Problemet nu är att bristen på beslut från kongressen innebär att inflödet från USA gått ned och det har direkt påverkan vid fronten i Ukraina, säger Zelenskyj.

Styrkorna vidtar åtgärder

Ukrainska försvarsmakten har under de senaste dagarna skickat fler soldater till Advijika och understrukit att situationen där varit ”extremt kritisk”.

”Fienden fortsätter att tillfoga artillerield och massiva bombardemang och praktiskt taget utplånar staden från jordens yta”, meddelade generalen Oleksandr Tarnavskyi på Telegram under fredagskvällen.

Senare under natten uppgav ukrainska befälhavaren Tarnavskyi att de ukrainska försvararna i Avdijivka drar sig tillbaka från stadens södra utkanter.

”Vi höll positionen så länge vi kunde”, skriver han på Telegram.

Enligt försvarschefen Syrskyj kommer de ukrainska styrkorna nu vidta åtgärder för att stabilisera situationen i området och för att behålla andra positioner.

Striderna bland de hårdaste

Striderna om Avdijivka, strax norr om staden Donetsk, har beskrivits som bland de hårdaste under Rysslands anfallskrig. Enligt Ukraina har Rysslands invasionsstyrkor sedan årsskiftet lidit extremt stora förluster i sitt försök att inta staden, som före kriget hade runt 30 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet