Arkivbild. Foto: TT

Säpo: Ökning av försök till valpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet aktiviteter som syftar till att påverka förtroendet för valet som bara är en dryg vecka bort, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Säkerhetspolisen uppger i ett pressmeddelande att den har exempel som gäller diskussioner om valfusk, kapade och falska konton i sociala medier samt desinformation som spridits i sociala medier ”i syfte att polarisera och skapa splittring inför valet”.

Även belastningsattacker och försök till dataintrång mot politiska partier och organisationer som är centrala för valet har inträffat, uppger Säpo i pressmeddelandet.

– Vi ser ökade aktiviteter jämfört med tidigare valet 2014, och också jämfört med hur det varit tidigare i år. Det kan exempelvis röra sig om aktiviteter på den digitala arenan som elektroniska angrepp, belastningsattacker, automatiserade konton, säger Linda Escar, biträdande enhetschef hos Säkerhetspolisen till Ekot.

”Ingen omfattande påverkansoperation”

Just nu ser inte Säkerhetspolisen någon omfattande påverkansoperation som främmande makt kan antas ligga bakom.

– Det viktiga i budskapet, förutom att vi ser en ökning av vissa aktiviteter, det är ju att vi inte ser någon omfattande påverkansoperation som inletts, säger Linda Escar till Ekot.

Däremot finns exempel på främmande makts vilja att polarisera och skapa splittring genom att få Sverige att framstå i sämre dager, enligt Säpo.

Ryska medier uppges i stor utsträckning ha spridit bilder och artiklar som handlar om bilbränder i Västsverige och demonstrationer i Stockholm,

– Vi har också sett när man återger nyheter i internationella medier om förhållanden i Sverige där Sverige sätts i ett perspektiv av att vara ett kaosartat land, säger Linda Escar till Ekot.

”Valresultatet skyddat”

Säkerhetspolisen och andra myndigheter har en ökad beredskap för att hantera det man kallar påverkansoperationer där ett annat land kan försöka påverka valet på olika sätt.

– I det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att själva valet och valresultatet är väl skyddat. Vi kommer att ha ett tillförlitligt valresultat, även vid till exempel en belastningsattack mot en webbplats med valrelaterad information, kommenterar Linda Escar i Säkerhetspolisens pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet