Foto: SVT

Säpo: Svenskar ansluter sig till al-Qaida i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I ett videoklipp på nätet uppmanas svenskar att resa till Syrien och slåss mot regimen. Nu bekräftar Säpo att flera personer följt uppmaningen.

Videon lades ut på Youtube för några dagar sedan av en grupp som kallar sig Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham (svenska heliga krigare i Syrien).

-Packa din väska och kom hit till Syrien där vi väntar på dig, vår älskade broder, säger en person på filmen.

Syrienkriget

-Det ger uttryck för ett våldsamt islamistiskt budskap. Vi har gjort en analys av videon, Jonathan Peste, chefsanalytiker Säpo.

-Vi vet att det finns svenskar som begett sig till Syrien för att ansluta sig till al-Qaida-inspirerade grupperingar.

Utpekat mål i Sverige

Bara personer som planerar eller deltar i terrordåd – i Syrien och på andra håll – är av intresse för Säpo.

-De har tyvärr utpekat mål i Sverige som legitima.

-När en person återvänder från den här typen av erfarenheter är det väldigt angeläget för oss att kunna göra en bedömning av vad de har för avsikter och förmåga när de kommer hem, säger Jonathan Peste.

Men även om det här är en liten grupp, är det ändå  en grupp som växer i skuggan av Assadregimens allt brutalare övergrepp mot civilbefolkningen och omvärldens passivitet inför övergreppen.

-Vi uppmanar föräldrar eller andra anhöriga till personer som rest till Syrien för att ansluta sig till al-Qaida-liknande grupper i Syrien att ta kontakt med oss, säger Jonathan Peste.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet