Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säpo och Energimyndigheten uppmanar alla aktörer inom energiförsörjning att förstärka sina resurser för att upptäcka eventuella sabotage.

Säpo varnar: Ökad risk för sabotage mot elnätet

Publicerad

Säpo och Energimyndigheten går nu ut till alla aktörer inom energiförsörjning och uppmanar till förstärkta resurser för att upptäcka eventuella sabotage.

Redan i våras, efter krigsutbrottet, manade man till höjd beredskap. Nu skärper man tonen ytterligare.

Det är explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som lett till ytterligare oro för elförsörjningen.

Säpo och Energimyndigheten har skickat brev till nätbolag och elproducenter där de uppmanas öka sin uppmärksamhet. Man vädjar också om att aktörerna ska ”ytterligare öka sin upptäckandeförmåga”.

Sabotage mot Nord Stream

– Vi går ut och talar om att öka vaksamheten gällande central infrastruktur i Sverige. Energisektorn behöver vidta åtgärder för att skydda det som ska skyddas, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Dessutom vill man att nätägare och elbolag skall öka rapporteringen till Säkerhetspolisen, även av små avvikelser.

Ökad vaksamhet

Redan i samband med att kriget i Ukraina bröt ut i uppmanade Energimyndigheten, i samråd med Säpo, aktörer på elområdet att öka såväl sin vaksamhet som sin rapportering.

Nu – efter explosionerna i Östersjön – vill man se ytterligare åtgärder. Att just energisystem som gasledningar i vår närhet attackeras riktar ännu mer fokus på elförsörjningen, säger Erik Nordman, säkerhetschef på Svenska kraftnät.

– Det sticker ut. Det var väldigt dramatiskt. När en sådan händelse sker nära vår verksamhet är vi extra uppmärksamma.

Säpo vill inte berätta om man redan har avslöjat försök till sabotage.  Men Karl Melin påpekar att olovliga cyberattacker mot Sverige och försök att samla underrättelser ständigt pågår – och har ökat de senaste åren.

Enorm mängd ledningar

Elsystemet är stort. Anläggningar som kärnkraftverk har redan rigorös bevakning. Svenska kraftnät har 1 700 mil kraftledningar över hela landet, ett system som är byggt så att elen ska ha flera olika vägar att komma fram på men därmed är svårt att övervaka.

Att stärka skyddet och vaksamheten kan betyda fler övervakningskameror, fler vakter och ökat skydd kring både fysiska platser och digitala system.

– Det kan handla om att man ökar bevakning kring kritisk infrastruktur – det kan vara it-system också. Helt klart är att vi har ett allvarligare säkerhetsläge nu, säger Erik Nordman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet