Tidigare Säpochefen Anders Thornberg berättar för KU om oron som fanns för en it-läcka. Arkivbild. Foto: TT

Säpochefen i KU: Verkade inte tas på allvar

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen var tydlig i sina varningar om riskerna för en it-läcka hos Transportstyrelsen. Inför Konstitutionsutskottet har Säpochefen berättat att myndighetsledningen ”inte verkade ta det hela på allvar”.

Dagens Nyheter har tagit del av ett delvis hemligstämplat dokument från KU-förhören med den dåvarande chefen för Säkerhetspolisen, Anders Thornberg, den 25 januari.

Säpo informerade regeringen för första gången den 17 september 2015. Då deltog bland andra Ann Linde, då statssekreterare och i dag EU- och handelsminister.

När Linde förhördes av KU härom veckan sade hon att det inte är ovanligt att Säpo inleder tillsynsärenden och att hon utifrån det hon fick veta inte såg någon anledning ”att göra något annat än att försäkra mig om att jag skulle hållas underrättad”.

Av vikt att informera

I KU-förhöret sade Anders Thornberg att han hade ansett det vara allvarlig information och att det var av vikt att informera om tillsynsärendet:

”...att vi var oroliga för att en eventuell utkontraktering skulle kunna innebära att skyddsvärd information skulle kunna komma i fara eller röjas. Vi hade fått indikationer på det.”

Thornberg talade också om den skrivelse som Säpo lämnade över till Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren, när de ansåg att det riskminimerande samarbetet gick för långsamt.

Ågren svarade inte på brevet och Ann Linde sade i sitt KU-förhör att hon tolkade det som att verksamheten behövde pausas om säkerheten inte höjdes.

Ovanlig skrivelse

Det är ovanligt att Säpo lämnar en sådan skrivelse, sade Anders Thornberg till KU:

”Jag kan inte minnas att vi har gjort det vid något tidigare tillfälle, den var undertecknad av vår operative chef.”

Stora delar av de 46 sidor KU-förhör som DN har tagit del av har maskerats med hänvisning till rikets säkerhet.

Bakgrund: Transportstyrelsens it-läcka

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens it-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en tillsyn av överflyttningen av it-driften.

Under hösten får inrikesminister Anders Ygemans (S) statssekreterare viss information om Säpos tillsyn.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Någon månad senare får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

Först i början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen enligt vad de själva uppgivit.

I januari 2017 får Ågren sluta med motiveringen att ”regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas”.

Den 6 juli förra året avslöjar Dagens nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av it-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Den 27 augusti avgick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson med hänvisning till att hon tidigare hade gett felaktiga uppgifter om när hon fick kännedom om säkerhetsbristerna.

Alliansen hotade med misstroende även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men Centern och Liberalerna röstade inte med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att avsätta Hultqvist. SD väckte också misstroende mot statsminister Stefan Löfven men var enda parti att rösta för det.

Den 25 januari inledde riksdagens konstitutionsutskott sina utfrågningar angående regeringens agerande gällande bristerna på Transportstyrelsen med att bjuda in dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg.

Under mars och april fortsätter utfrågningarna. I början av juni ska granskningen vara klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.