”Här är den misstänkte terroristen”
Så lyder en av de rubriker som skrevs om Mutar Muthanna Majid i november 2015. Majid, då 22 år gammal, misstänktes för att förbereda ett terroristbrott i Sverige.
LÄS MER: Säpochefen: ”3 000 våldsbejakande extremister i Sverige”
Den 18 november håller Säpochefen Anders Thornberg och inrikesminister Angers Ygeman en presskonferens. Där berättar man att terrorhotnivån i Sverige har höjts från tre till fyra på den femgradiga skalan. Samtidigt meddelar Anders Thornberg att man anhållit 22-årige Mutan Muthanna Majid i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terroristbrott.
– Informationen var konkret och tidskritisk, berättar Fredrik Hallström, biträdande enhetschef vid Säkerhetspolisen under ett seminarium i Almedalen.
Friades från misstankar
Det kommande dygnet minns troligtvis de flesta svenskar. Bilden på Majid som skickats ut till polisen läcker ut, de flesta stora medier publicerar den tillsammans med hans namn. Säpo ber om hjälp från Nationella insatsstyrkan. Omkring klockan 18 grips Majid i ett asylboende i Boliden, hans namn står skriver på dörren.
LÄS MER: Terrorforskaren: Hur fan blev det såhär?
På sin Facebook-sida har han checkat in på flera platser i området, och lagt upp flera bilder på sig själv och vänner.
Den 22 november, dagen då åklagaren måste begära Majid häktad, kommer istället beskedet om att han inte längre är misstänkt. Fyra dagar senare läggs utredningen om förberedelser till terroristbrott ner, men det finns fortfarande information om att ett dåd ska ha planerats.
Fått kritik
I efterhand har Säkerhetspolisens utredningsarbete kritiserats. Men det går inte att chansa, de orden upprepar Säpo-chefen när frågan kommer upp under Säkerhetspolisen seminarium i Almedalen.
– Med den spetsiga informationen vi hade vid det tillfället så hade vi fattat precis samma beslut, säger Thornberg och fortsätter:
– Det är vårt ständiga dilemma. Vi måste bedöma vid varje tillfälle när det gäller de här attentatsplanerna om det är skarpt, det är svåra avväganden som vi är vana vid. Men ibland måste man fatta beslut som senare visar sig vara fel. Men det är bättre att göra det än att det händer något, säger Anders Thornberg.
LÄS MER: Säpo: 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige
Terrorhotnivån är nu åter på tre på den femgradiga skalan. Men samtidigt räknar Säpo de våldsbejakande extremisterna i Sverige nu till tusental, istället för hundratal som tidigare. Dessutom har flera terrorattacker skakat Europa det senaste året, 2017 blev året då Sverige utsattes för ett dåd. Vi är ett legitimt mål, säger Anders Thornberg.
– Såhär kommer det att vara en tid framöver.