Sara Skyttedal (KD) var den politiker som fick mest privata bidrag valåret 2018. Foto: SVT

Sara Skyttedal fick en kvarts miljon för valkampanj

Uppdaterad
Publicerad

Sara Skyttedal (KD) är den enskilda politiker som fått mest i privata bidrag valåret 2018. En av hennes bidragsgivare är en tidigare KD-politiker- så kontroversiell att han uteslöts ur partiet i somras.

SVT har granskat alla uppgifter som partierna redovisat kring sina intäkter 2018. Den enskilda politiker som fått mest från privata bidrag är Sara Skyttedal, numera EU-parlamentariker. Hon drog in 250 000 kronor till sin valkampanj i det svenska valet förra hösten.

– Det var bra nyheter. Det handlar väl i grund och botten om att jag är en politisk profil som sticker ut, säger Sara Skyttedal.

”Glasklart att jag söker stöd för min politik”

Största summan, 120 000 kronor, fick Sara Skyttedal från finansmannen Lage Jonason i Djursholm. Han vill inte svara på SVTs frågor i en intervju, men uppger i sms att han har skänkt pengar till partiet vid tidigare tillfällen, och att han tycker hon är en bra politiker.

Tror du han är nöjd med hur du använt pengarna?

– Det hoppas jag, säger Sara Skyttedal.

Hur ser du ur demokratisk synvinkel på att folk med mycket pengar kan driva på för att det ska bli en politik som gynnar dem?

– För mig har det varit glasklart att jag söker stöd för min politik. Det är klart att jag precis som andra politiska företrädare har möjlighet att välja vilka frågor som vi driver. Men om man vet nånting om min politiska bakgrund så vet man att jag knappast viker mig för tryck utifrån, säger Sara Skyttedal.

”Sänder signaler”

Sara Skyttedals näst största bidragsgivare 2018 var en person som är så kontroversiell för Kristdemokraterna att han blev utesluten ur partiet i somras. Joachim Gahm, även han boende i Djursholm, och fram till uteslutningen kommunpolitiker i Danderyd, har enligt partiet uttryckt sig oacceptabelt upprepade gånger och skadat partiets anseende.

I ett av Joachim Gahms inlägg på Facebook står det ”min tro tillåter inga aborter, alla aborter är mord”.

– Jag tycker inte det är ett sätt man ska uttrycka sig på sociala medier. Det sänder signaler som jag tror många känner sig väldigt obekväma med, inklusive jag själv.  De flesta katoliker tycker att livet börjar i befruktningsögonblicket, men det finns andra sätt att uttrycka det på än att prata om mord, säger Sara Skyttedal.

Abortfrågan bidrog till uteslutningen

Joachim Gahm uppger för SVT att han står bakom svensk abortlagstiftning, och att det inte är han själv som tycker att alla aborter är mord, utan att han refererar till sin biktfader i inlägget. Men abortfrågan bidrog ändå uppenbarligen till att han blev utesluten ur partiet. Den finns, tillsammans med frågorna om islamism och invandring, med i hans egna förklaringar och kommentarer efter partistyrelsens beslut.

Men trots att partistyrelsen inte ville ha Joachim Gahm kvar i partiet, och trots att hon själv är kritisk till Facebookinlägget om abort, tycker Sara Skyttedal att det känns okej att ha tagit emot pengar från Joachim Gahm för valkampanjen förra året.

– Det känns jättebra att kampanja med pengar både från Joachim Gahm och Lage Jonason, och från alla de andra hundratals personer som har stöttat min kampanj på grund av den politik jag står upp för, säger Sara Skyttedal.

Kritik från Europarådet

Sverige har upprepade gånger fått kritik från Europarådet för att det gått att hemlighålla privata bidrag till politiken, och nu har kraven på redovisning skärpts i flera omgångar.

– Europarådet har i sina utvärderingar kommit fram till att det fanns överhängande risk för korruption om man inte ändrade reglerna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.