Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter mer än 70 år som delägare i SAS måste nu Jacob Wallenberg ställa sig frågan om familjeimperiet ska pumpa in ännu mer pengar i det krisdrabbade flygbolaget, skriver SVT:s Kristina Lagerström. Foto: TT arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

SAS delårsrapport: ”Det är jätteilla”

Uppdaterad
Publicerad

SAS gör en förlust på närmare 4 miljarder kronor årets första kvartal. SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström kommenterar delårsrapporten i SVT:s Morgonstudion.
– Det är jätteilla. Det var först i mitten av mars som de ställde planen på backen och permitterat sin personal. Så det är egentligen bara halva den här perioden som det varit den här jättekrisen som nu kommer att fortsätta, säger Kristina Lagerström.

En annan sak som också  framgår i delårsrapporten är att bolaget planerar att göra produktivitetsförbättringar i alla kollektivavtal.

– Hela deras upplägg framåt, även om de får in pengar, bygger på ytterligare försämringar för personalen, säger Kristina Lagerström.

Hela flygbranschen har påverkats hårt av coronapandemin och i flera länder har staten gått in med pengar i flygbolagen. Hur vidare den svenska staten kommer göra detsamma är fortfarande oklart.

– Även om staterna går in med de här miljarderna i olika länder till sina flygbolag, kommer det rädda dem på sikt? Det vet vi inte. Det beror på hur lång tid den här krisen tar och hur flygandet kommer se ut när den akuta krisen är över, säger Kristina Lagerström.

Se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer