”1.000 anställda får gå från SAS”

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.000 anställda mister jobben, alla andra får lönerna sänkta med 15 procent. Så ser sparplanen ut för att rädda krisdrabbade flygbolaget SAS, erfar de danska medierna TV2 Finans och Berlingske Business.

SAS ska i morgon tillsammans med kvartalsrapporten presentera en räddningsplan med besparingar på tre miljarder kronor som ska få det krisande flygbolaget på rätt kurs. Planen uppges ha blivit klar vid krisförhandlingar under helgen och ska presenteras på måndagen. Enligt danska TV2 ska bankerna ha accepterat sparplanen som innebär att 3 miljarder svenska kronor i omkostnader ska skäras bort. Enligt källor till TV2 blir det massuppsägningar för 1.000 personer och lönesänkningar på 15 procent som ska rädda SAS från konkurs.

I torsdags, den 8 november, skulle kvartalsrapporten bli offentlig. I stället skickade SAS ett pressmeddelande att rapporten kommer nu på måndag, den 12 november. Då ska SAS också berätta om framtidsplanerna. Flygbolaget har länge kämpat med ekonomiska problem och nu uppges situationen vara akut.

SAS

I fredags bekräftade EU-kommissionen att den för informella samtal om SAS finansiering med Sveriges, Norges och Danmarks regeringar.

Ultimatum till facket

Flygexperten Richard Björnelid  uppger att SAS-ledningen på ett möte häromdagen ställt ett ultimatum till facket: Sänk lönen – eller så blir det konkurs. Björnelid hänvisar på sin blogg till en källa i Danmark. Samtidigt rapporterar tidningen Expressen att det just nu förs intensiva diskussioner inom regeringskansliet hur en eventuell konkurs ska hanteras.

– Det försiggår mycket rykten och spekulationer just nu men jag kan inte kommentera något utan vi kommer att presentera detaljerna tillsammans med vår kvartalsrapport i morgon, säger Malin Selander, pressansvarig för SAS Sverige.

Mindre semester och sänkt lön

Kabinpersonalen i Danmark har enligt Björnelid ställts inför flera nya villkor om sänkta löner, mer arbetstid och inskränkt semester. Bland annat ska lönen sänkas, maximalt antal arbetstimmar ska ökas till 60 timmar per vecka och rätten till sommarsemester minskas till två veckor.

– Vår hållning är att det som framkommit i medierna inte är acceptabelt, säger Jean Pierre Schomburg, pressansvarig i SAS kabinförening Cabin Attendents Union (CAU) till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Malin Selander vill inte heller kommentera de försämrade arbetsvillkoren.

– De uppgifterna kommer inte från oss och då kan jag inte kommentera.

Har ni ett nytt styrelsemöte i dag?

– Jag kommenterar inte processen.

Dessutom hävdar källan att man kommit fram till att SAS endast kommer att betala halva av de anställdas decemberlön och det danska facket får gå in och betala resten.

Hur ska ni spara de tre miljarder som krävs?

– De får ni veta klockan åtta i morgon bitti.

Den 30 oktober handelsstoppades SAS på Stockholmsbörsen. Under flera dagar hade det florerat uppgifter i medier om krismöten med ägare och kreditgivare, och att personalen ska tvingas att acceptera sämre villkor.

Facket är förteget om sparplanen och de kommande beskeden.

-Vi har under ett antal månader varit löpande informerade men vad det gäller den ekonomiska situationen så gäller sekretess. Sen har man även presenterat en plan för den framåtriktade driften, den går vi inte ut med förrän SAS går ut offentligt, säger Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet