Efterfrågan har inte gått ner till följd av flygskatten – än. Foto: TT

SAS lägger hela flygskatten på priset

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS halverar förlusten för det säsongsmässigt svaga, gångna kvartalet.

Från 1 april väntar flygskatt. Än så länge läggs hela kostnaden på biljettpriset.

För de resor SAS sålt gällande avgång senare än 1 april förs skatten över direkt på biljettpriset, enligt vd Rickard Gustafson.

– Ja, just nu gör vi det, säger han till TT i samband med att flygbolaget släpper sina delårssiffror.

Men hur det blir senare beror på konkurrenssituationen, med en prispress som fortsätter att vara tuff, enligt SAS-vd:n.

– Frågan är om vi kan föra över hela den kostnaden, säger han.

Efterfrågan har inte gått ner

Dock har flygskatten än så länge inte påverkat bokningarna. Efterfrågan har inte gått ner, till följd av flygskatten, enligt Gustafson.

Förlusten för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret landar på 273 miljoner kronor, att jämföra med förlusten på 697 miljoner kronor för samma period i fjol. Intäkterna steg marginellt, från 8 957 miljoner kronor till 8 978 miljoner kronor.

– Det är svårt att vara tillfreds med en förlust, men givet att det här är årets säsongsvagaste kvartal så lyckas vi ändå halvera förlusten jämfört med föregående år. Det tycker jag är ett styrkebesked, säger Gustafson.

Färre flygningar under lågsäsong

En medveten inriktning mot mer anpassad trafik med färre flygningar under lågsäsong har bidragit till det, enligt Gustafson. Flygmarknaden är fortsatt under hård press, och värre lär det bli.

– Det är väldigt mycket ny kapacitet på väg in på den europeiska flygmarknaden. Jag förutsätter att prispressen kommer att fortsätta, säger Gustafson.

SAS behåller helårsprognosen oförändrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.