Pilotförhandlingarna i SAS har brutits i hela Skandinavien, skriver Svensk Pilotförening i ett pressmeddelande. Foto: Johan Nilsson/TT

SAS-piloter varslar om strejk

Uppdaterad
Publicerad

Pilotförhandlingarna i SAS har brutits i hela Skandinavien, skriver Svensk Pilotförening i ett pressmeddelande. Nya kollektivavtal om samarbete, arbetstider och löner är frågor som är i fokus i förhandlingarna.

SAS Pilot Group (SPG), som består av SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark, bröt under måndagen förhandlingarna med SAS i Danmark. Tidigare bröts förhandlingarna i Sverige och Norge. Nu har SPG lagt varsel om strejk från och med 00.00 fredagen den 26 april i samtliga tre länder.

Sagt upp avtal

Innan förhandlingarna började valde SAS att ensidigt säga upp avtal gällande bland annat samarbete, produktion och karriärvägar. SPG menar att de inte förstår varför avtalen sagts upp då de har fungerat under lång tid och SAS är framgångsrikt.

– Vårt krav är att våra avtal, och dess intentioner, skall respekteras, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening.

Enligt Tersmeden har avtalen gjort att SAS tjänade 1,7 miljarder kronor under 2017 och 2,1 miljarder kronor under 2018.

”Jobba sju helger i rad”

En av huvudfrågorna under SAS-förhandlingarna är balansen mellan piloternas arbete och fritid. Tersmeden säger att de flesta piloter inte vet när eller hur länge de ska jobba.

– Det enda piloterna ofta vet om sin arbetstid under en månad är att de bara har en ledig helg. I värsta fall riskerar piloterna att tvingas jobba hela sju helger i rad. Detta är ohållbart, säger Wilhelm Tersmeden.

Piloterna har även bett SAS om en marknadsanpassning av lönen.

– Vi upplever att bolaget använder vårt krav på marknadsmässiga löner i ett försök att sätta piloterna i dåligt ljus gentemot kollegor och kunder genom utspel i media, säger Tersmeden.

SAS: ”Orimliga krav”

Freja Annamatz, presschef på SAS, skriver i ett mejl till SVT att man noterat via ett pressmeddelande att pilotföreningarna har valt att lämna förhandlingsbordet och varsla om konflikt.

”De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt”, skriver Freja Annamatz.

Hon understryker dock att SAS vill fortsätta förhandlingarna.

”Vi har dock fortfarande förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med de övriga medarbetargrupperna i SAS. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandena i de tre länderna.”

Medling kan eller ska nu inledas i enlighet med nationell lagstiftning. Om den inte lyckas kommer strejken bryta ut först efter påsk.

– Varslet är olyckligt för det skapar en stor oro för våra kunder. Piloternas krav är orimliga om SAS ska kunna vara ett konkurrenskraftigt företag, med miljötänk och löneanspråken är orimliga. Vi har fortfarande en förhoppning om att kunna nå enighet, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef vid Svenska flygbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.