Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tycker att SAS-beslutet var klokt. Foto: Fredrik Sandberg, TT / Mikael Wallerstedt

SAS ställer in alla flyg till Kina

Uppdaterad
Publicerad

SAS ställer in alla direktflyg till och från Kina fram till den 9 februari på grund av coronaviruset, meddelar flygbolaget.

– Ett klokt beslut, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

”Efter att ha utvärderat situationen i Kina gällande coronaviruset har SAS beslutat att ställa in alla avgångar till och från Shanghai och Peking”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Flygstoppet gäller från fredagen den 31 januari till och med den 9 februari. Man stoppar även försäljningen av biljetter för avgångar fram till den 29 februari.

Coronapandemin

– Det var väntat och det följer vad andra flygbolag har gjort. Det är ett ganska rationellt beslut eftersom virusets epicentrum ligger i Kina. Virusets framfart följer flygrutterna på sätt och vis, så jag tycker det var ett klokt beslut, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

Flyger till Hongkong

Det är destinationerna Shanghai och Peking som berörs av förbudet. Totalt har SAS tolv avgångar i veckan till de båda destinationerna. Enligt pressmeddelandet kommer flygningarna till Hongkong att fortsätta som vanligt.

Sedan tidigare har flera andra flygbolag stoppat eller begränsat sina flygningar till Fastlandskina, däribland British Airways, Finnair och United Airlines.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet