SAS erbjuder resenärer att boka om sina biljetter, efter varsel om strejk från piloterna. Foto: Johan Nilsson / TT

SAS-strejk nära – resenärer får boka om biljetter

Uppdaterad
Publicerad

SAS erbjuder alla som bokat biljetter till fredag, lördag, söndag eller måndag att boka om sina biljetter. Det efter att det varslats om strejk – om piloterna och flygbolaget inte kan hitta en lösning.

Under torsdagen fortsätter medlingen mellan flygbolaget SAS och deras piloter. Om parterna inte kan komma överens blir det strejk från midnatt natten mot fredag.

– Många kunder känner sig oroade och därför väljer vi att erbjuda en möjlighet att boka om, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark skulle då strejka. Det är nästan alla som jobbar på SAS. Men alla flyg skulle inte stoppas.

– Det gäller de flyg som flygs av SAS, inte våra underleverantörer. 30 procent kommer att flyga som vanligt, bland annat regional trafik, säger Freja Annamatz.

Hur nära är en strejk?

– Vi hoppas på en lösning, säger Freja Annamatz, som inte vill kommentera piloternas krav under pågående medling.

Bakom förhandlingarna ligger ett krav på ett nytt kollektivavtal.

SAS piloter och arbetsgivaren har inte lyckats komma överens om villkoren för ett nytt kollektivavtal.

Den 2 april varslade SAS-piloter i hela Skandinavien i SAS Pilot Group (SPG) om strejk. SPG samlar 95 procent av SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige.

Varslet om konflikt med total arbetsnedläggelse ligger från midnatt den 26 april.

Huvudfrågorna i förhandlingarna är bland annat förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbete, enligt SPG.

Här finns mer information om hur man bokar om sin biljett hos SAS.

TT, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer