Vinterkräksjukan orsakas framför allt av norovirus. Foto: TT

Säsongen för vinterkräksjuka verkar bli mildare än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan har börjat ta fart. Men sjukdomen har varit sen i startgroparna, vilket kan tyda på att det är samma virusvariant som florerade förra året.

– Som vi kan se hittills verkar det bli en mild säsong, säger Lena Sundqvist på Folkhälsomyndigheten.

Antalet inrapporterade fall av vinterkräksjuka har ökat sakteliga efter säsongsstarten i oktober, och förra veckan var siffran uppe i 80 fall. Det är ungefär i linje med hur utvecklingen brukar se ut.

Samtidigt verkar det bli en mild säsong, baserat på hur långsam ökningen har varit de senaste veckorna.

Noroviruset i omlopp

Vinterkräksjuka orsakas framför allt av norovirus. Folkhälsomyndigheten har inte undersökt vilken variant som är i omlopp i år, men det skulle kunna vara samma variant som under de två tidigare säsongerna. Det är nämligen den som är aktiv i Storbritannien just nu, enligt den brittiska folkhälsomyndigheten.

Viruset brukar mutera efter en tid, så man kan inte räkna med att komma undan om man var sjuk förra säsongen. Däremot kan man möjligen ha lite större immunitet.

– Man har en ganska kort immunitet mot vinterkräksjuka. Att utbrottet verkar vara mindre i år kan bero på att det är samma norovirus som förra året. Det brukar vara fler som insjuknar när en ny variant kommer, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Peakar kring sportlovet

Säsongen brukar peaka kring sportlovsveckorna i februari–mars, med omkring 250 inrapporterade fall i veckan. Så verkar det även bli i år. Det är alltså ett tag kvar innan toppen kommer, men man kan redan nu tänka på att skydda sig.

– Det allra viktigaste rådet är att vara noga med sin handhygien, att tvätta händerna efter att man varit på toaletten samt innan man äter och lagar mat.

Är man redan drabbad är det bästa att hålla sig hemma till sjukdomen har klingat av.

– Man ska vara hemma tills man är stabilt frisk och kan äta en måltid ordentligt. Följ lokala riktlinjer på arbetsplatser och i skolor. Det kan röra sig om ett par dygn.

Tänk på det här

  • Var noga med handhygienen Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och innan du lagar mat. Se till att det finns flytande tvål på ställen där många är samlade, till exempel på arbetsplatser, skolor och i förskola. Använd alltid pappershanddukar i offentliga miljöer –  tyghanddukar kan sprida smittämnen.
  • Stanna hemma om du är sjuk Har du sjukdomssymptom kan du smitta andra även om du har god hygien. Det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. Vid kräkningar och diarréer sprids miljoner virus. Om någon i hemmet varit sjuk bör du använda klorbaserade rengöringsmedel och tvätta textilier i minst 70 grader för att döda viruset. Inkubationstiden är 12–48 timmar, men smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.