Foto: TT

Säter vill släppa Sture Bergwall fri

Uppdaterad
Publicerad

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, kan snart vara en fri man. I dag kom beskedet från Säters rättspsykiatriska klinik.

Enligt Dalarnas tidningar kom klinikens yttrande till förvaltningsrätten där överläkaren också ansöker om att vårdformen ska ändras från sluten till öppen.

– Det här innebär att det inte finns något hinder kvar, utan Sture Bergwall kommer inom kort att kunna lämna Säter och få sin fortsatta vård i frihet, säger Bergwalls advokat Tomas Olsson till SVT.

Fallet Thomas Quick

Han säger att Sture Bergwall är oerhörd glad över beskedet och att han ser fram mot sitt nya liv i frihet.

Inlåst sedan 1991

Sture Bergwall har tvångsvårdats inlåst på Säters rättspsykiatriska klinik sedan 1991.

Efter sex veckors utredning slog Rättsmedicinalverket fast i december att tvångsvården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, ska fortsätta – men i öppen form.

Sedan dess har både Sture Bergwall och Säters rättspsykiatriska klinik fått yttra sig.

Vill bo i ett annat län

En samordnad vårdplan, gällande öppen rättspsykiatrisk vård, ska inkomma inom de närmaste två månaderna – och den ska  ”innehålla planering för en bostad, då patienten önskat att bo i ett annat län.”

Dessutom ska planen innehålla en detaljerad beskrivning av uppföljnings- och kontrollåtgärder.

Verksamhetschefen vid Säters rättspsykiatriska klinik, Ulf Cristoffersson, förklarar skälen till den nya bedömningen:

– För det första har vår ”riksbekante” blivit frikänd från åtta tidigare morddomar. Det är den mest påtagliga förändringen i det här ärendet. Sedan har förvaltningsrätten även begärt yttrande från Rättsmedicinalverket som föreslår samma sak – vård i öppnare form, säger han till TT.

”Våren närmar sig”

På Twitter skriver Sture Bergwall själv om beskedet. ”Efter en eftermiddagspromenad bra besked från Thomas Olsson. Våren närmar sig, på flera sätt!”

Till Aftonbladet säger Sture Bergwall:

– Det känns fantastiskt att få möta våren som en fri man.

Kan vara fri inom två månader

Vladislav Ruchkin är den som nu ansökt om ändringen till öppen vård.

– Morddomarna har ju nu försvunnit och då får man utgå från de tidigare brott han dömts för. Det var 1991 och försök till rån. Vi måste prova med utslussning, Han (Sture Bergwall) har varit inom psykiatrin under väldigt lång tid men rent vårdtekniskt har vi inte haft några problem de senaste åren. Han sköter sig till punkt och pricka, säger Ruchkin till TT.

TT: När kan den öppna vården inledas?

– Om vi kommer med en samordnad vårdplan och har alla insatser på plats då kan den börja inom cirka två månader.

Öppen vård innebär rent praktiskt att personen kan röra sig fritt i samhället och ha eget boende men med villkorlig frihet. Uppföljning sker enligt Ruchkin under ett par års tid.

– För oss är det viktigaste att se hur han klarar sig därute. Han har inte varit utanför kliniken på över 20 års tid och tidigare har det inte fungerat till 100 procent. Vi vill inte se att det upprepar sig och därför vill vi ordna med vissa kontrollåtgärder, säger Ruchkin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet