Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Civilminister Erik Slottner tror att den digitala assistenten kan spara mycket tid och pengar inom flera olika områden. Foto: SVT

Satsning på AI-assistenter för att spara pengar i vården

Uppdaterad
Publicerad

Kan AI lösa vårdkrisen och ge snabbare bygglov? Digitaliseringsminister Erik Slottner tror i alla fall att en ny svensk satsning på artificiell intelligens kan ge miljardbesparingar inom vården och hjälpa till att fatta enklare myndighetsbeslut.  

AI Sweden, som till största delen finansieras av staten, ska tillsammans med olika myndigheter, kommuner och regioner, ta fram en ”AI-assistent” för att effektivisera arbetet för exempelvis vårdpersonal och lärare, som idag lägger mycket tid på administrativt arbete.  

– Det handlar om att snabbspola tråkiga administrativa uppgifter, säger Iwona Carlsson, digitaliseringschef i Kungsbacka, som är bland de första kommunerna att testa tekniken.  

Hon tar undersköterskor som ett exempel.  

– När de är hemma hos någon och på distans ska leta efter rutinbeskrivningar i olika system, det tar idag väldigt mycket tid. Vi tänker att AI-assistenten ska göra det jobbet för att frigöra tid.

Svensk språkmodell

Den senaste sortens artificiell intelligens, generativ AI, som förstår mänskligt språk och bland annat kan skriva texter har slagit världen med häpnad det senaste året. Techjättarnas stora AI-baserade språkmodeller, med produkter som ChatGPT, Bard och Bing är vanligast idag.  

AI Sweden har tagit fram en svensk språkmodell, GPT-SW3, tränad på nordiska språk. En fördel de lyfter fram är att data man matar in i den kan stanna kvar på de egna datorerna här i Sverige.  

– Har vi en svenskspråkig modell så kan vi använda och dela data mellan olika offentliga förvaltningar inom Sverige på ett enklare sätt, svarar Erik Slottner (KD), civilminister med ansvar för digitaliseringsfrågor.

Det är inte bara inom vården som Erik Slottner tror att AI kan spara mycket tid och pengar.  

– En sådan här digital assistent skulle också kunna vara till stor hjälp inom rättssamhället. När man ska ge bygglov, eller i andra typer av enklare rättsliga fall. Man kan få förslag till domslut via en AI-tjänst i stället för att människor ska behöva gå igenom allt material manuellt.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om AI:s tre generationer och riskerna med dem. Alexander Norén reder ut. Foto: SVT/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.