Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson. Foto: SVT

S satsar på utbildning

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna vill satsa stort på att skapa fler arbets- och utbildningplatser för långtidsarbetslösa ungomar. Det framkom när man presenterade sin skuggbudget under eftermiddagen.

Enligt Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, är den nuvarande regeringens arbetsmarknadspolitik ett misslyckande.

–Vi har en ungdomsarbetslöshet som uppgår till 35.000 ungdomar, och antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under den sittande regeringen.

För att få bukt med ungdomsarbetslösheten vill man från socialdemokratiskt håll satsa 4,8 miljarder kronor på ett antal åtgärder, enligt Magdalena Andersson.

Satsning på skolan

Under presentationen av skuggbudgeten avviserades även en satsning på 3 miljarder kronor på skolan för att bryta den nuvarande trenden av dåliga elevresultat.

-13.000 elever gick ut nionde klass utan gymnasieberättigande betyg. Så kan det inte fortsätta, sa Magdalena Andersson.

Enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson vill Socialdemokraterna även satsa på de yngre eleverna genom att avsätta 2 miljarder kronor för att få ned antalet i elever i skolklasserna, framförallt på lågstadiet.

-Två miljarder kronor skulle räcka till en minskning på fem elever i stora klasser. En klass på 25 elever skulle kunna minskas till 20.

Man föreslår även att obligatorisk sommarskola för de elever som hamnat efter i skolarbetet införs och att extra pengar avsätts till läxläsning.

Höjt barnbidrag

Enligt Magdalena Andersson vill Socialdemokraterna också stötta landets barnfamiljer genom att höja barn- och studiebidraget för gymnasieungdomar med 100 kronor per månad.

Man vill dessutom satsa på möjlligheten att få barnomsorg under obekväma arbetstider.

Halverar RUT-avdraget

Socialdemokraterna låter ROT-avdraget vara kvar och rör heller inte bensin- fastighets- eller förmögenhetsskatten i sin skuggbudget.

Man behåller även RUT-avdraget, men halverar däremot taket, enligt Magdalena Andersson.

-Man ska inte kunna dra av ett heltidsanställt hembiträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skuggbudgetar

Mer i ämnet