Kampen om verklighetsbilden inledd

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna har inlett kampen om verklighetsbilden. Med hjälp av staplar och diagram vill de övertyga väljarna om att just deras version av Sveriges position inom EU är den sanna.

Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson började sin presskonferens med att visa bilder som ska åskådliggöra vad Socialdemokraterna ser som regeringens stora misslyckande när det gäller jobben; att arbetslösheten i Sverige är högre än i jämförbara EU-länder, det är bara EU:s krisländer som har det värre.

När finansminister Anders Borg senare ställde sig vid samma podium som Magdalena Andersson visade han andra bilder som skulle illustrera det motsatta. Striden om verkligheten kommer att fortsätta ända fram till valet i september nästa år.

Förtroende och igenkänning

Vems beskrivning som vinner handlar om förtroende och igenkänning. Och även om väljarna känner tillit till Anders Borg så har han en akilleshäl, som heter arbetslöshet.

Både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sa när de tog över regeringsmakten 2006 att de kommer att mätas mot bakgrund av hur väl de har lyckats att minska arbetslösheten, särskilt den i det de kallar utanförskapet.

Enligt Magdalena Andersson visar regeringens egna prognoser för arbetslösheten att nivån kommer att vara lika hög 2017 som den var när Alliansen fick makten.

Drar sig för att riva upp beslut

Verkligheten kan vara både vän och fiende. Socialdemokraterna stångas mot samhället som det ser ut idag efter Alliansens år vid makten. De våndas inför förändringar de egentligen inte gillar men som de drar sig för att riva upp. Av ängslan över att väljarna ska straffa dem om de blir fråntagna något de vant sig vid att ha.

Socialdemokraterna kallar till exempel genomgående regeringens skattesänkningar för ”vidlyftiga” men de accepterar alla jobbskatteavdrag. Även ett femte jobbskatteavdrag, som regeringen ännu inte lagt fram. Lagt kort ligger som Magdalena Andersson formulerat sig.

Inte lika tvärsäker längre

Socialdemokraterna har, ända sedan det infördes, dömt ut halveringen av arbetsgivaravgifter för dem som anställer unga under 26 år. Även nationalekonomer som Lars Calmfors har varit skeptiska. Men nu låter Magdalena Andersson inte lika tvärsäker längre på att den halverade arbetsgivaravgiften ska återställas. Det är inte min livsuppgift att höja skatten, sa hon på presskonferensen där budgetmotionen presenterades.

Det är också oklart vad som händer med bolagsskatten som sänktes från 26,3 procent till 22 procent från och med i år. Nu har flera andra länder också sänkt sin bolagsskatt vilket gör det svårare för Socialdemokraterna att höja den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet