S vill se omedelbara jobbsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Kallar satsningar mot arbetslöshet och mot dåliga skolresultat för brandsläckningar.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson målade upp en alarmerande bild av arbetslösheten.

– Det är krisländerna och Frankrike som har högre arbetslöshet än Sverige. Likadant ser det ut med ungdomsarbetslöheten, sade hon.

Skuggbudgetar

Även långtidsarbetlösheten bland unga har ökat senaste åren konstaterade Andersson.

– Det är en dramatisk ökning under den tid som Fredrik Reinfeldt har lett Sverige, sade Andersson.

”Brandsläckningar”

S föreslår några ”omedelbara åtgärder” som ska få bukt med ungdomsarbetslösheten och dåliga resultat i skolan.

Andersson presenterade fyra områden som prioriteras i höstens budget. Aktiv näringspolitik, mindre skolklasser, extratjänster i välfärden och det första steget i 90-dagarsgaranti för unga.

S vill se några omedelbara satsningar för unga, som yrkesintroduktion, obligatorisk sommarskola och naturvetenskapligt basår dras igång redan i år, enligt partiets vårbudgetmotion.

Magdalena Andersson kallade insatserna för brandsläckningar.

– Det skulle inte handla om alla tio veckor utan fyra. Ibland brinner det och då måste man släcka elden. Några veckors studier på sommaren kan göra att man får gymnasiekompetens.

Yrkesintroduktionen skulle ge 10.000 unga jobb nu från sommaren och kostnaden skulle bli 400 miljoner för offentlig sektor. Vinsten med att redan i år införa platser inom den så kallade yrkesintroduktionen är betydande och kan vara helt avgörande för många arbetslösa ungdomar, enligt S.

– Jag är frågande över regeringens avvaktande inställning till problemet.

För att betala det vill S dra ner på regeringens Matlandet, Skogsriket samt stoppar Kulturarvslyftet och den ettåriga gymnasieutbildningen.

”Samtalar med alla”

 S vill även disponera om 400 miljoner kronor av medel till regeringens disposition, för att betala de 640 miljoner förslagen beräknas kosta.

Magdalena Andersson fick frågan hur hon ställer sig till den halverade arbetsgivaravgiften för unga som Miljöpartiet ställer sig bakom.

– I dag har vi inga andra förslag än att ta bort den nedsättningen.

Hon fick också frågan om S samtalar med MP för att sondera terrängen.

– Jag samtalar med alla partier jag träffar. Men tillade: – ... förrutom Sverigedemokraterna.

Borg: Sverige inte i bottenligan

Finansminister Anders Borg delar inte Socialdemokraternas bild av läget på arbetsmarknaden, det sade han när han kommenterade skuggbudgeten.

– Socialdemokraterna försöker få det att se ut som att Sverige spelar i bottenligan, men så är det inte. Vad det gäller sysselsättningsgrad har Sverige förbättrat sin position under de senaste åren.

Enligt Borg är det när det gäller ungdomsarbetslösheten som Sverige har problem.

– Det är ett allvarligt problem och det ska vi försöka komma tillrätta med.

För att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU behöver antalet arbetslösa minska med cirka 200.000 personer jämfört med i dag.

– Det finns två sätt att göra detta på, antingen genom ökad sysselsättning eller minskat arbetskraftsdeltagande – färre som söker jobb.

Enligt Borg kommer S förslag driva ut människor från arbetsmarknaden så att färre söker jobb.

– Ungefär 70.000 jobb hotas med S höjda skatter och bidrag, sade Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet