Jan Walther, ägare till Walther-skolorna. Foto: SVT

Han satte skola i konkurs trots miljonvinster

Uppdaterad
Publicerad

En av de friskoleägare som tidigare tjänat mångmiljonbelopp har nu satt en gymnasieskola i konkurs helt utan förvarning. Istället för att använda koncernens pengar för att rädda skolan lät han den gå i konkurs bara ett halvår innan många elever skulle ta studenten.

2009 ansökte Jan Walther, ägare tilll Walther-skolorna, hos Skolinspektionen om att få byta huvudman och överlåta skoltillstånden till de nya dotterbolagen, ett för varje skola.

– Jag har svårt att se något annat skäl till det här än att minimera risken för ägarna, säger finansanalytikern och revisorn Peter Malmqvist.

Med varje skola i eget bolag blev det möjligt att lägga ner enskilda skolor genom konkurs. På så sätt slipper man använda resten av koncernens pengar för att täcka skulderna i nedläggningen. Men risken för eleverna att stå utan utbildning om skolan går dåligt ökar.

Ändå godkände Skolinspektionen det nya upplägget.

– Vi har ingen anledning att se på det på något speciellt sätt. Om en ägare vill göra en annan konstruktion, så finns det möjligheter att göra det, säger undervisningsrådet Bertil Karlhager som granskar skolföretag på Skolinspektionen.

– De flesta friskolor drivs ju enskilt i ett bolag.

Ann-Marie Begler, generaldirektör på myndigheten, säger att hon önskar att man kunde granska skolor oftare än i dag. Hon säger också att myndigheten behöver ha en än bättre kompetens för att granska just koncerner och olika typer av bolagsstrukturer.

– Och vi har också begärt utökade resurser av regeringen för detta.

Inga signaler

Under jullovet gick en av Walthers skolor, Karlstads Idrottsgymnasium, i konkurs efter förluster på bara några hundratusen kronor under två år.

När eleverna på Karlstads Idrottsgymnasium kom till skolan efter julovet möttes de av en lapp om möte för samtliga elever. Beskedet: Skolan var försatt i konkurs.

– Vi samlades första skoldagen. De hälsade alla välkomna, och sen kom nyheten,  berättar Sofie Rohdin, som gick i trean på ekonomiprogrammet.

Nyheten var att skolan var försatt i konkurs och eleverna stod utan skola från en dag till en annan.

Några hade bara en termin kvar till studenten. Nu måste de byta skola och allra sista terminen skaffa sina studentbetyg med andra lärare, i annan miljö och med annan undervisning

– Det är helt sjukt att man kan göra så, säger Pedram Pirouzfar som gick i trean på samhällsprogrammet.

– Det var fult att ägaren kom med beskedet utan att ha sagt till lärare och rektor tidigare. Han visste ju att pengarna skulle ta slut redan när läsåret startade.

”Inte möjligheter att ha kontinuerlig kontroll”

Skolinspektionen hade inte fått några signaler i förväg om att det kunde bli konkurs i Karlstads Idrottsgymnasium.

Ingen information som tydde på det hade kommit från kreditupplysningstjänsten.

Skolbolagens ekonomi går skolinspektionen bara igenom vart femte år, i samband med den regelbundna tillsynen.

– I dagsläget har vi inte möjligheter att ha kontinuerlig kontroll. Det skulle vara en stor verksamhet, säger Bertil Karlhager på Skolinspektionen.

– Nånstans efterlyser man ju att det finns en granskare som finns med i verksamheten hela tiden och säkerställer att bolaget kan leverera tjänsten, alltså utbildning under tre års tid, med de finansiella resurser som finns, säger Peter Malmqvist

Du menar att till exempel Skolinspektionen skulle ha koll på den ekonomiska utvecklingen i skolbolagen?

– Det trodde jag de hade, säger Peter Malmqvist

Fakta: Jan Walthers skolkoncern

Ekonomi- och samhällsprogram med idrott

Walthers gymnasium AB

Vinst efter finansnetto 2001-2008: 56 Mkr

Utdelning till ägaren 2003-2007: 17 Mkr

Konkurs 2011

Från 2009:

Ägare i tre led: JWA Management i toppen, äger JWA Holding som i sin tur äger Karlstads Idrottsgymnasium, Karlskoga Idrottsgymnasium, Västerås Idrottsgymnasium, Mörby Gymnasium och Nacka Enskilda Gymnasium.

En del av skolorna började gå med förlust 2010/2011.

Alla utom Karlskoga gick med förlust efter finansnetto senaste verksamhetsåret 2011/2012:

  • Karlstads Idrottsgymnasium: -160.500  kr
  • Nacka Enskilda Gymnasium: -959.675 kr
  • Västerås Idrottsgymnasium: -584.671 kr
  • Mörby Gymnasium: -327.753 kr
  • Karlskoga Idrottsgymnasium: +528.286 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.