Foto: TT

Saudiarabien kallar hem sin ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör från Stockholm. Det bekräftas av Margot Wallströms pressekreterare till SVT Nyheter.

Konflikten med Saudiarabien trappas upp. Det var på tisdagen som Saudiarabien kallade hem sin ambassadör i Stockholm, Ibrahim bin Saad bin Al-Brahim.

Efter att UD nåddes av beskedet att ambassadören kallas hem hade kabinettsekreterare Annika Söder ett möte med honom där hon informerade ambassadören om att Sverige avbryter det militära samarbetsavtalet med landet, ett besked som blev offentligt på tisdagskvällen.

Skälet som ambassadören gett till UD är samma som man framförde i samband med att Margot Wallström stoppades från att tala vid Arabförbundets möte i Kairo.

– Det handlar om Sveriges kritik och de uttalanden som Wallström gjort om mänskliga rättigheter och demokrati, sa Margot Wallströms pressekreterare Erik Boman till SVT Nyheter på onsdagen.

”Tydlig markering från Saudiarabien”

De diplomatiska förbindelserna mellan länderna är inte helt brutna, menar Boman, men bekräftar att konflikten eskalerat.

– Vi har ju kvar vår ambassad där och de har kvar sin här. Men visst är det är en tydlig markering från Saudiarabiens sida. Vi har gjort klart för ambassadören att vi hoppas att han ska komma tillbaka och vi vill ju att kontakterna med Saudiarabien ska fortsätta vara goda, säger Erik Boman.

Det var i måndags som Margot Wallström stoppades från att hålla sitt tal på Arabförbundets möte i Kairo. Anledningen var att Saudiarabien inte uppskattade det hon tidigare sagt om demokrati och mänskliga rättigheter.

Ibrahim bin Saad bin Ibrahim Al-Brahim, 71, har varit ambassadör i Stockholm sedan i fjol. Tidigare har han varit ambassadör i Förenade Arabemiraten, Tunisien och Egypten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter