SBC: Det här stör vi oss på hos våra grannar

Uppdaterad
Publicerad

Soprummet och tvättstugan står högst på listan över de vanligaste störningsmomenten i svenska bostadsrättsföreningar. Det visar en kartläggning som SBC gjort.

Det är SBC Sveriges Bostadsrättscentrum som genomfört en kartläggning över de vanligaste störningsmomenten i bostadsrättsföreningar. De vanligaste klagomålen rör suprummet och tvättstugan. Andra vanliga störningsmoment är nedskräpning och högljudda grannar.

Ett klagomål i månaden

Enligt kartläggningen har drygt var femte bostadsrättsförening uppgett att de får in klagomål minst en gång i månaden. Endast tre procent uppger att de aldrig får klagomål.

– För att få en granne vräkt krävs det att störningen är hälsoskadlig och försämrar boendemiljön. Men i de allra flesta fall går det att lösa utan att behöva blanda in domstol, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges Bostadscentrum i ett pressmeddelande.

Anlita störningsjour

Ett alternativ för bostadsrättsföreningen är att anlita en störningsjour.

– Om föreningen har problem med en eller flera medlemmar är ett tips att anlita en störningsjour som objektivt och som tredje part kan dokumentera störningarna. Det kan man sedan använda som vittnen i en kommande domstolsprocess, säger Monika Jukic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.