Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT lät kunder gissa vilken julbordsklassiker som gått upp mest i pris det senaste året. Och det var inte som man kunde tro. Se mer i klippet. Foto: Clara Zahui/SVT

SCB: Här är julmaten som blivit dyrare i år

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året får man i år räkna med att betala en extra slant för flera av klassikerna på julbordet, bland annat sillen och julskinkan.

– Livsmedelspriserna har ökat mer jämfört med den generella prisutvecklingen i samhället under året, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Lagom till jul släpper Statistiska centralbyrån, SCB, varje år sin lista över julbordsklassiker som ökat mest i pris det senaste året.

Bland varorna som ökat i pris finns gravad eller rökt lax, som har haft en prisökning på 32,2 procent, sillkonserver, som har ökat med 25 procent, och julskinka, som blivit 6,7 procent dyrare.

Apelsiner i topp

Men i år toppas listan, kanske till mångas förvåning, av apelsiner.

– Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner har gått upp med 72 procent sedan december i fjol, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Från december i fjol till och med oktober i år steg priset på samtliga livsmedel i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under samma period, som ökade med 3,1 procent.

Lockpriser till jul

Nu när jul står för dörren kommer det dock vara hård konkurrens om kunderna, och därmed lockpriser.

– Nu gäller det för butikerna att få in dig i butiken och få dig att köpa så mycket som möjligt. Sättet man gör det på är att dra med extrapriser. Ska man vara smart som konsument ska man redan nu tänka ut vad man ska ha på julbordet, och se var man kan köpa det till extrapris, säger Matpriskollens vd Ulf Mazur.

Veckorna innan jul, 50–51, är de stora handlarveckorna inför högtiden, när det är som mest extrapriser.

– Du kan köpa hela julbordet på extrapris, de typiska varorna prissänks med mellan 15-50 procent kommande veckor.

Ägg, choklad och potatis är andra klassiker som blivit dyrare, men vilken av dessa har ökat minst i pris?

Se vad några personer gissar i klippet ovan.

Prisutvecklingen på några julklassiker

Prisförändring i procent, december 2022 – oktober 2023:

Potatis: 0,9

Sillkonserver: 25,0

Färsk lax: 1,4

Nötter och torkad frukt: 6,7

Griskött: 6,7

Gravad/rökt laxfisk: 32,2

Ägg: 15,8

Konfektyr: 9,2

Choklad: 15,9

Brännvin: 3,8

Apelsiner: 72,3

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.