SCB: Högre inflationstakt

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentpriserna steg med 0,8 procent från augusti till september, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten var 1,4 procent, jämfört med 0,9 procent i augusti.

Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF, steg från 1,4 procent i augusti till 1,8 procent i september.

”Passerat krisläget”

Inflationstakten på 1,4 procent ligger något högre än vad de flesta bedömare räknat med. Det gör även prisökningarna mellan augusti och september och den underliggande inflationen, om man jämför SCB:s siffror med en sammanställning av prognoser gjord av Reuters.

-Vi har sedan en tid passerat krisläget i svensk ekonomi. Vi är inte i kris längre. Vi börjar närma oss ett läge som i vissa avseenden kan betraktas som normalt snabbare än väntat, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

Han tillägger att Nordea avvek från konsensus och faktiskt hade räknat med ännu högre inflation än vad utfallet i september blev.

-Det mest spännande med septembersiffrorna är att inflationen ligger en bit över Riksbankens KPIF-prognos på 1,6 procent. Det blev 1,8 procent, så inflationen är inte så långt från Riksbankens mål på 2 procent, säger Isaksson.

Det högre inflationstrycket motiverar Riksbankens planerade höjningar av reporäntan. Nordea räknar med att Riksbanken kommer fortsätta att höja reporäntan successivt under vintern och ta en paus vid 1,75 procent i reporänta i april.

Tisdagens inflationssiffror påverkar bara marginellt denna utveckling, tror Isaksson.

Inget inflationshot

Riksbanken har enligt Pär Magnusson dolda motiv bakom sin räntebana. Inflationsmålet verkar inte gälla längre. Det handlar snarare om att stävja en fortsatt kreditexpansion bland hushållen och en bubbla på bostadsmarknaden.

-Det finns inget inflationshot. Det tror nog inte Riksbanken själv heller. Men de har i praktiken övergivit inflationsmålet, säger han.

Skulle inflationsmålet gälla hade Riksbanken inte höjt räntan mer just nu, enligt Magnusson.

Han delar Riksbankens oro för en husprisbubbla och en för stor skuldsättning bland hushåll, men tror att detta problem inte kan lösas med penningpolitik.

-Att lyckas med en sådan politik är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, säger han.

-Jag tror att prisuppgångarna för bostäder kommer att ge med sig av sig själv, tillägger han.

Med hänvisning till att Riksbanken inför krishösten 2008 var bland de sista centralbankerna i världen att genomföra en räntehöjning varnar Magnusson för följderna av den penningpolitik som nu planeras.

-Det här har vi sett förut. Går de i samma fälla en gång till? Det vore rätt olustigt faktiskt, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.