Kvinnodominerade yrken har i regel lägre lön än mansdominerade, enligt rapporten. Foto: Isabell Höjman/TT

SCB: Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män, men tjänar ändå mindre i lön, har lägre årsinkomst och i förlängningen lägre pension.

Detta enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån, SCB.

– Skillnaderna har minskat, men det går långsamt, säger Lena Bernhardtz, statistiker på SCB.

Löneskillnaden beror i stor utsträckning på att kvinnor och män arbetar med olika saker och i olika sektorer. Dessutom är skillnaderna större om lönenivån är högre.

– Detta har att göra med att låglöneyrken ofta är kvinnodominerade yrken. Det är de facto så att ju fler kvinnor i ett yrke desto lägre lön. Skillnaden mellan män och kvinnor inom den typen av yrkesgrupp är däremot mindre eftersom det oftare är mindre spelrum för lön för till exempel undersköterskor eller barnskötare, säger Lena Bernhardtz, statistiker och en av författarna till rapporten ”På tal om kvinnor och män – Lathund om jämställdhet” som SCB publicerade i dag.

95 eller 88 procent – beroende på hur man räknar

När man tar hänsyn till yrke, utbildning, ålder, arbetstid och i vilken sektor man arbetar, har kvinnor 95 procent av mäns lön. Om man inte tar hänsyn till dessa faktorer tjänar kvinnor 88 procent av vad männen tjänar.

– Vi kan jämföra så långt bak som 1996, då kvinnor hade 83 respektive 92 procent av männens lön, beroende på om man gör den här standardavvägningen eller inte. Så skillnaderna har minskat, men det går långsamt, säger Lena Bernhaldtz.

Leder till lägre pension

Dessutom arbetar kvinnor mer deltid än män, tar ut merparten av föräldrapenningdagarna och VAB-dagarna, samt har fler sjukdagar.

– Detta leder till en lägre årsinkomst än män. Man kan se att den stora skillnaden sker vid barnafödaråldern, säger Lena Bernhardtz.

– Den lägre årsinkomsten leder i sin tur till en lägre pension, där kvinnor i dag har i genomsnitt 68 procent av mäns pension – och det ökar med åldern, säger hon.

Läs hela rapporten från SCB här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.