Foto: TT

SCB:s undersökning av opinionen

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna partierna ökar sin ledning i opinionen jämfört med alliansen i SCB:s stora partisympatiundersökning. De får 41,4 procent mot allianspartiernas 37,9 procent.

SCB:s mätning är den största som görs i Sverige och kommer två gånger om året. Cirka 9.000 personer tillfrågas i maj respektive november.

De två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans 33,7 procent av rösterna jämfört med allianspartiernas 37,9 procent. Med stöd av Vänsterpartiet kommer dock regeringspartierna upp i 41,4 procent.   

Sverigedemokraterna får 17,5 procent och Vänsterpartiet får 7,7 procent. Övriga partier 3,2 procent av rösterna.

C gör största ökningen

Jämfört med SCB:s förra mätning är det Moderaterna som tappar mest, hela 1,9 procent procentenheter. Störst ökning från i våras gör Centerpartiet och Vänsterpartiet med 1,0 respektive 0,9 procent.

Om man tittar på förändring från riksdagsvalet 2014 är det Sverigedemokraterna som gör den största ökningen, med 4,6 procent.

Minskar mest gör Miljöpartiet som backar 2,4 procent jämfört med 2014.

Små skillnader mellan könen

Skillnaderna mellan hur män respektive kvinnor skulle rösta är relativt små för de flesta partierna med undantag för Sverigedemokraterna. 14,3 procent av kvinnorna skulle rösta på SD om det vore val i dag. Motsvarande siffra för männen är 20,6 procent.

Det är bara Moderaterna som också har fler manliga väljare, även om den skillnaden är mycket mindre, 23,1 procent män och 22,4 procent kvinnor. Samtliga övriga partier har större stöd bland kvinnor än män.

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 20 procent enligt SCB:s mätning.

Fakta: Resultaten från SCB:s mätning

Ökning/minskning procentenheter jämfört med maj.

Centerpartiet: 7,1 procent (+1,0)*

Liberalerna: 5,0 procent (-0,4)

Moderaterna: 22,8 procent (-1,9)*

Kristdemokraterna: 3,1 procent (+/-0)

Socialdemokraterna: 29,2 procent (-0,3)

Vänsterpartiet: 7,7 procent (+0,9)*

Miljöpartiet: 4,5 procent (-0,2)

Sverigedemokraterna: 17,5 procent (+0,2)

Övriga: 3,2 procent

Statistiskt säkerställda förändringar markeras med en stjärna (*)

Undersökningen baseras på ett riksomfattande slumpmässigt sannolikhetsurval på 8952 röstberättigade personer. Den bygger på såväl telefonintervjuer som webbenkäter. Bortfallet i undersökningen är 43,9 procent. Det totala antalet svarande är alltså 5021 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.