Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare. Foto: Scanpix

Schlager: Twitterstorm mot SD-topp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partisekreterare och gruppledare i riksdagen Björn Söder har dragit igång en storm på Twitter efter att han ifrågasatt Loreens seger i Schlager-EM.

På sin Facebook-sida kommenterar Söder den svenska artistens vinst med ett lakoniskt: ”Sverige?”. Lite längre ner i kommentarstråden skriver han sedan: ”Heder åt de länder som värnar om sina egna språk?”

Kommentarerna har återgetts och debatterats intensivt på Twitter och Björn Söder har raderat dem på sin Facebook-sida. I ett eget Twitter-inlägg skriver han på söndagen: ”Inser att ESC (Eurovision song contest) är en helig ko som inte får kritiseras. Ungefär som mångkulturalismen alltså...”

Svarade på frågor

I ytterligare en tweet förtydligar Björn Söder att det inte handlar om officiella SD-uttalanden: ”Vaddå SD? Var fick du det ifrån? JAG tycker vi kan lägga pengarna på annat” Detta som svar på Expressen-journalisten Niklas Svenssons fråga: ”Noterar att SD och BjornSoder inte vill att Sverige ska arrangera Eurovision. Var det Loreens efternamn som var fel?”

Samtidigt var det många som försvarade Björn Söders uttalanden och istället attackerade Niklas Svenssons tolkning av Söders tweet. ”Osmaklig du är. Han skriver om kostnaden. Inte om hennes namn.” riktades till exempel till Niklas Svensson, liksom ””Trams att tolka det så. Skärp dig.”

Skrev uttalande till DN

I ett skriftligt uttalande på Dn.se förklarar Björn Söder att han tycker att det är ”tråkigt att det numera är ovanligt att bidragen framförs på ländernas egna språk och att tävlingens tidigare funktion som förmedlare av Europas kulturella och språkliga mångfald därmed till stor del har gått förlorad.”

Söder hävdar att det var mot bakgrund av det som han uttalade sig i sociala medier.

Om Twitterstormen skriver han vidare att ”Journalister och sedermera andra nätaktiva försökte framställa det som om jag var emot Sveriges vinst på grund av Loreens bakgrund. Detta är dock bara trams.”

Söder framhåller att han inte har några synpunkter på Loreen som person ”mer än att hon är en fantastisk artist och gjorde en lika fantastisk insats i tävlingen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision Song Contest 2012

Mer i ämnet