Foto: SVT/TT

Schlaugs hårda kritik mot språkrören

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har blivit ett toppstyrt parti med karriärister och kompiskultur. Det menar Birger Schlaug, debattör och tidigare språkrör för Miljöpartiet, som i SVT:s Gomorron Sverige är hård i sin kritik mot partiets ledning.
– De hanterar inte situationen. Det har byggts upp en kultur som inte är rimlig.

Miljöpartiet genomgår sin största kris hittills. I Gomorron Sverige kommenterar Birger Schlaug den senaste tidens turbulens.

– Jag känner en jättestor sorg. En sorg över alla de miljöpartister som ideellt stått på torg och kämpat på 80- och 90-talet för att skapa ett annat parti med en annan sorts politiker. Jag känner en sorg för dem, för de var idealister och inte karriärister. Vi behöver fler människor med drömmar än vi behöver människor som bara tänker på sitt cv.

Vilka är det som bara tänker på sitt cv?

– Det är väldigt många. Jag tror att idealiteten och viljan att förändra samhället har blivit mindre med åren. Det har varit mer att man anställer sina kompisar. Bara det att ha en kultur där en av Gustav Fridolin handplockad person står och säger att man ska kavla Jabar Amin som ska komma till tv. Det är fullständigt uteslutet. Det är ett helt annat parti.

Lider av toppstyrning

Kritiken mot MP:s ledning har varit hård under de senaste dagarna. Bland den senaste kritiken finns att partiet lider av toppstyrning. En kritik som delas av Birger Schlaug.

– Det har jag sagt under många år.

Vad säger du om dina efterträdare som språkrör?

– De hanterar inte situationen och det har byggts upp en kultur som inte är rimlig. Den är mer lik andra partier, kanske värre i vissa fall och det är helt förkastligt.

Behov av omstart

Miljöpartiet är nu i behov av en omstart, menar Schlaug. Men han är inte helt säker på att partiet kommer att orka med att börja om på nytt.

– Man måste byta ut personer och återgå att försvara sina kärnvärden. Problemet med miljöpartiet är att man levt mycket på förstagångsväljare som är väldigt trendkänsliga. Nu håller man på att tappa kärnväljarna som verkligen vill ha samhällsförändring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MP-krisen

Mer i ämnet