Gudrun Schyman (Fi) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade i Aktuellt på torsdagen. Foto: SVT

Åkesson om Fi: ”Ett djupt oseriöst parti”

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ fick skarp kritik av SD:s Jimmie Åkesson när de båda partiledarna debatterade jämställdhet och invandring i kvällens Aktuellt.

Med tio dagar kvar till valet har två partier utkristalliserat sig som valrörelsens kanske tydligaste motsatspar, nämligen Sverigedemokraterna (SD) och Feministiskt initiativ (Fi). Partiernas främsta företrädare Jimmie Åkesson, partiledare för SD, och Gudrun Schyman, talesperson för Fi, drabbade i kväll samman i en debatt i Aktuellt.

Åkesson: Pappamånaderna ställer till bara till problem

Ämnet var jämställdhetspolitik, Fi:s paradgren, när Åkesson öppnade debatten med att förklara varför han vill ta bort de kvoterade pappamånaderna i föräldraförsäkringen.

– Problemet är att det inte ökar jämställdheten. Det ställer bara till problem att få ihop vardagen.

Han fick svar på tal av Gudrun Schyman, som vill att föräldraförsäkringen ska vara helt och hållet tudelad mellan föräldrarna. Hon lyfter fram att riksdagen har tagit fram jämställdhetspolitiska mål.

– Vi ska ha samma makt att forma våra liv. Alla statliga erbjudanden ska gå i takt med det målet. Då är föräldraförsäkring bra verktyg, sa Gudrun Schyman.

Vitt skiljda syner på asylrätten

Debatten förflyttade sig senare till SD:s ringhörna, när ämnet skiftade till invandringspolitik. Gudrun Schyman förklarade att hennes parti vill arbeta för fri invandring.

– Asylrätten är universell. Alla människor har rätt att söka asyl, sa Gudrun Schyman.

Jimmie Åkesson påpekar att de flesta flyktingar som tar sig till Sverige för att söka asyl är män. Han frågade Gudrun Schyman hur detta går ihop med hennes partis syn på jämställdhet.

– Kvar i flyktingläger, kvar i krigets helvete, befinner sig kvinnor och barn, sa Åkesson.

Gudrun Schyman menar att kvinnorna förhoppningsvis ändå kan komma hit sedan. Hon menar att problemet är att asylrätten har urholkats och att kvinnor har svårare att riskera sina liv under resan till Sverige.

– Den viktigaste frågan är att vi stärker asylrätten. Då måste vi förändra vårt förhållningssätt till människor som flyr, sa Schyman.

Jimmie Åkesson anser att asylrätten redan är tillräckligt stark. Sverigedemokraterna vill minska invandringen till Sverige med 90 procent.

Schyman: Kommer beröva SD vågmästarrollen

Båda partiledare fick också frågan om hur de ser på sin moståndares läge i opinionen. Jimmie Åkesson var oroad över Fi:s nuvarande opinionssiffor, strax över fyra procentsspärren

– Vi får in ett djupt oseiröst parti ui Sveriges riksdag, som inte har några förslag de kan finansiera.

Gudrun Schyman anser att SD:s nära tio procent kommer att bli betydelselösa om Fi kommer in i riksdagen.

– När vi kommer in i riksdagen och blir underlag för ett regeringsskifte, kommer vi att beröva Sverigedemokraterna den ställning de har haft av att vara vågmästare. Det är vi väldigt glada över att vi kan göra , sa Gudrun Schyman.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.