”Vi fortsätter, vi är otroligt modiga och nu har vi byggt organisationen”, säger Gudrun Schyman efter FI:s tillbakagång. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Schyman om FI:s tillbakagång: ”Vi fortsätter”

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ låg nära fyraprocentsspärren till riksdagen i valet 2014. Men i årets val tappade de stort.

– Många känner en oro och ställer sig frågan hur ska jag rösta för att förhindra att Sverigedemokraterna får mer makt och då går man till något som är välbekant, säger partiledaren Gudrun Schyman.

Feministiskt initiativ fick 3 procent av rösterna i valet 2014. Det efter en valnatt där det länge såg ut som att partiet skulle ta sig in i riksdagen.

Men i årets val backade partiet rejält i riksdagsvalet. Partiet tappade 2,6 procent och var aldrig nära en riksdagsplats. I stället landade partiet på 0,4 procent av rösterna.

”Många som känner en oro”

Partiledaren Gudrun Schyman tror att förklaringen är att valet för många har känts som ett ödesval.

– Jag tror att det beror på att på riksplanet så har den här politiken som handlar om nationalism, sexism och rasism varit väldigt tydlig och märkbar för många. Sverigedemokraternas problemformulering har ätit sig in hos många av de andra partierna. Och då är det många som känner en oro och ställer sig frågan hur ska jag rösta för att förhindra att Sverigedemokraterna får mer makt och då går man till något som är välbekant, någonting man är säker på att kommer vara representerat i riksdagen, och det är ju vänsterns framgångar, säger hon.

Trots tillbakagången kommer partiet, enligt Schyman, fortsätta sin satsning inför nästa val.

– Vi fortsätter, vi är otroligt modiga och nu har vi byggt organisationen, säger Gudrun Schyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.