Nu ska metoden testas på 11.000 kvinnor vid sex svenska sjukhus.
Metoden, som ska testas under en tvåårsperiod, innebär att längden på livmoderhalsen mäts med ultraljud. Två studier, bland annat från USA, har visat att metoden fungerar och att en behandling med gulkroppshormon (progesteron) har sänkt risken för sjuklighet och dödlighet.
”Verkar väldigt lovande”
– Det verkar väldigt lovande, men det är inte säkert att detta skulle gälla i en svensk befolkning, säger Lil Valentin, professor i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för studien.
Sverige har en lägre grad av för tidigt födda, en annorlunda befolkningssammansättning och helt andra socioekonomiska förhållanden än länderna som ingick i studierna.
Ska mäta på olika sätt
– Vi kanske måste använda andra gränsvärden. Det är även oklart i studierna hur de har mätt, så vi kommer att mäta på olika sätt och se om det är någon av mätmetoderna som verkar bättre än någon annan.
Om metoden är användbar testas i nästa steg olika behandlingsmetoder för kvinnor med kort livmoderhals.
– Det som anses fungera är vaginal progesteronbehandling, men det finns även andra metoder, säger Lil Valentin.
Fakta: För tidigt födda barn
* Barn födda före den 37:e graviditetsveckans utgång eller tidigare anses vara för tidigt födda, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s definition.
* Fem procent av alla födslar i Sverige vid enkelbörd har skett för tidigt. För tvillingar eller fler barn är andelen 40 procent.
* För tidig förlossning är den vanligaste orsaken till död och sjuklighet bland spädbarn i Sverige.
* Den nya screeningmetoden, där livmoderhalsen mäts med ultraljud, ska under två år testas på 11 000 gravida kvinnor vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Norra Älvsborgs länssjukhus, Falu lasarett och Örebros universitetssjukhus.
Källa: Lunds universitet.