Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt. Foto: TT

SD backar om vilandeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har beslutat att inte stödja Vänsterpartiets yrkande om vilandeförklaring av värdlandsavtalet med Nato. Det uppger partiets presschef Henrik Vinge för TT.

– Det finns en väldigt bred majoritet för värdlandsavtalet i riksdagen. Vi och Vänsterpartiet utgör ungefär 20 procent av ledamöterna i kammaren. Vi skulle säkert kunna skjuta upp det här några veckor, men någon vilandeförklaring hade det inte blivit. Det är inte seriöst att bara obstruera för sakens skull. Vi är ett stort parti nu som vill ta ansvar för landet, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

På tvärs

Beskedet går på tvärs med beskedet i söndags, då SD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson, ledamot i försvarsutskottet, meddelade att partiet skulle göra gemensam sak med vänstern, och rösta för en vilandeförklaring.

– Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Mikael Jansson då till TT.

På onsdag ska riksdagen besluta om värdlandsavtalet. Det finns en stor majoritet för avtalet. Men det räcker med att minst tio ledamöter begär att frågan om en vilandeförklaring ska prövas för att det ska ske.

Majoritet för avtal

En vilandeförklaring kan ske om beslutet påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformen.

Om Vänsterpartiet på onsdag står fast vid att begära en vilandeförklaring, så kan riksdagen ändå med ett beslut avvisa detta och anta avtalet direkt. Men det kräver att 5/6 av de närvarande ledamöterna röstar för det. Sedan SD ändrat sig i frågan är det mycket troligt att det blir en kvalificerad majoritet för avtalet.

”Inte förvånad”

Vänsterpariets partiledare Jonas Sjöstedt säger sig inte vara förvånad över sverigedemokraternas vändning.

– Jag blev inte alls förvånad. De har varit otyliga när det gäller svensk säkerhetspolitik under en längre tid. Sverigedemokraterna gör allt för att bli ett högerparti och kunna regera med moderaterna och liberalerna och anpassar sin politik därfter, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Sjöstedt påverkar beskedet inte partiets arbete med att få i genom en vilandeförklaring.

– Inte alls. Vi har rätt att pröva värdlandsavtalet mot grundlagen och det kommer vi göra. Vi vet att många miljöpartister och socialdemokrater kommer att rösta på oss, säger han.

Under tisdagskvällen publicerade Dagens Nyheter en debattartikel där det framgick att ledamöter från Miljöpartiet kan komma att ställa sig bakom Vänsterpartiet i omröstningen om Nato.

  • Samförståndsavtalet med Nato om värdlandsstöd undertecknades den 4 september 2014.
  • Avtalet omfattar principer för att basera Natostyrkor i Sverige och för svenskt stöd till styrkorna.
  • Det innebär att Nato tillåts transportera helikoptrar, flygplan och fartyg på svenskt territorium.
  • Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan.
  • Värdlandsavtalet ger inte Natoländer rätt att placera kärnvapen på svenskt territorium.
  • Avtalet innebär förändringar i olika svenska lagar. Natopersonal ska kunna ha immunitet och privilegier när det gäller till exempel skatter, tullregler och regler för bruk av fordon. De förändringarna kräver ett riksdagsbeslut.
  • Avtalet är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2016.

Källa: Regeringens proposition om samförståndsavtal om värdlandsstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer