Se Jimmie Åkesson kommentera brytningen med SDU exklusivt till SVT Nyheter.

Åkesson: ”Det visar att vi menar allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partistyrelse har beslutat att bryta med ungdomsförbundet SDU, skriver man i ett pressmeddelande.

Beslutet som togs av partistyrelsen idag innebär att man formellt bryter samarbetet med SDU och att partiets verkställande utskott nu ska starta en ny ungdomsverksamhet. 

Sverigedemokraterna menar att valet av Jessica Ohlson som ny ordförande för SDU innebär att ungdomsförbundet väljer att fortsätta konflikten med moderpartiet.

Striden i SD

– Det har funnits en konflikt i flera år, långsiktigt håller det inte. Vi ser inte förutsättningar att fortsätta samarbetet med nuvarande ledning, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Enligt honom visar det här beslutet att SD–ledningen menar allvar med de hot som tidigare uttalats kring SDU-toppen. I en intervju i partitidningen SD-Kuriren för en månad sedan hotade partiledaren Jimmie Åkesson att bryta med ungdomsförbundet om Jessica Ohlson skulle gå segrande ur ordförandestriden.

För några dagar sedan gjorde partisekreteraren Richard Jomshof hotet än tydligare i samma tidning. Om Jessica Ohlson skulle vinna, skrev han, kommer hon att kallas till ett möte för ”att planera hur våra bägge organisationer på ett städat och strukturerat sätt kan gå skilda vägar”.

– Jag är väldigt glad över att SDU:arna stod upp för interndemokratin i dag och att man inte böjde sig för hot eller utpressning, säger SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson till TT.

Ska starta nytt ungdomsförbund

Enligt pressmeddelandet handlar det också om ideologiska skiljaktigheter och att SDU inte valt att sluta upp kring begreppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati.

– Vi accepterar inte att man gör avstickare från den ideologi som partiet vill driva, säger Jimmie Åkesson.

Enligt SD–ledaren kommer de nästa vecka att ta initiativ till att starta ett nytt ungdomsförbund. Tobias Andersson, som utmanade Jessica Ohlson om ordförandeposten i SDU, säger till TT att han är beredd att ta över det nya förbundet.

– Det beror på hur det byggs upp och hur man organiserar det hela. Men jag står självklart till förfogande. Jag har vetat att man kommer att klippa banden. Det har jag sagt här under kongressen. Sedan är det vissa som valt att blunda för det och sagt att det inte kommer att ske, säger Tobias Andersson.

Hemsida stängdes ner

Den nyvalda ordföranden Jessica Ohlsson, som efterträder Gustav Kasselstrand, vann efter en lång debatt omröstningen med 44 röster mot 38 för utmanaren Tobias Andersson. Kasselstrand och vice ordförande William Hahne kastades i april ut ur moderpartiet efter en mångårig strid.

SDU:s hemsida tycks efter beskedet ha stängts ned av moderpartiet. Den som går in på SDU:s hemsida möts numera av ledningens pressmeddelande.  Gustav Kasselstrand skriver på twitter att Sverigedemokraterna inte har rätt att släcka ner SDU:s hemsida och att man arbetar för att lösa problemet.

SVT Nyheter söker Jessica Ohlson för en kommentar.

Bakgrund: Bråket mellan SD och SDU

* Den infekterade striden mellan moderpartiet Sverigedemokraterna, SD, och ungdomsförbundet, SDU, har pågått i flera år. Konflikten trappades upp i april i samband med att SD uteslöt SDU–topparna Gustaf Kasselstrand och William Hahne. Striden kulminerade i dag i samband med beskedet att SD bryter helt med SDU.

* SD valde att stänga ute sammanlagt sju personer, inklusive Kasselstrand och Hahne ur partiet eftersom man ansåg att de hade kontakter med högerextrema Nordisk ungdom, en grupp som gjort sig känd för hataktioner mot privatpersoner.

* Kasselstrand menade att anklagelserna var grundlösa och att moderpartiet drev en smutskastningskampanj.

* Enligt SD bryter man också med SDU eftersom man anser att det finns ideologiska skiljaktigheter och att SDU inte valt att sluta upp kring begreppen svenskhet, socialkonservatism och demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet