Foto: SVT

SD: Dra in barnbidrag vid upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Fler jobb, föräldraansvar och mer närvarande polis lyftes fram som lösningar på oroligheterna i förorterna.

I dag hölls en extrainsatt debatt i riksdagen med anledning av den senaste tidens oroligheter i en del av förorterna till storstäderna. Det är Sverigedemokraterna som har begärt debatten.

– Det vi har sett senaste veckorna och som fortfarande pågår är inte bara horribelt och förskräckligt utan det tydligaste tecknet på ett gigantiskt politiskt misslyckande, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Partiet vill kunna dra in barnbidraget för föräldrar till barn som deltar i förortskravaller. Föräldrarna ska också ”erbjudas obligatoriskt” deltagande i föräldrautbildning.

Sjöstedt till attack mot Åkesson

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt gick till attack mot Åkesson.

– Som vanligt försöker han förklara problemen med varifrån människor kommer. Åkesson vill bekämpa invandrarna, jag vill bekämpa klassamhället, säger Sjöstedt.

Han hänvisar till OECD:s siffror om fattigdomen som kom nyligen.

-Den visar att andelen fattiga har mer än fördubblats i Sverige de senaste 15 åren. Från att vi varit ett av de mest jämlika är vi nu någonstans i mitten och vi är snabbt på väg utför. Självklart har det att göra med hur det ser ut i våra samhällen. Vad händer med kriminaliteten, framtidstron hos dessa människor? säger Sjöstedt.

”Öses pengar på dessa områden”

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdade att det inte stämmer att det inte satsas tillräckligt i Husby och andra problemområden.

– Det fullkomligt öses pengar på dessa områden. Pengar som satsas i Husby och Järvalyftet är satsningar som andra kommuner bara kan drömma om. Lärartätheten är högre i Husby. Om det handlar om klassklyftor, varför ser vi då inte sådana här kravaller i bruksorter? frågade han.

”Finns inga ursäkter”

Justitieminister Beatrice Ask framhöll att det inträffade är allvarligt och oroande.

-Unga arga män, nästan alltid bara män, utsätter andra för våld och risker. Jag vill vara tydlig med att det är fullständigt oacceptabelt. Det finns inga ursäkter, kanske förklaringar, men alla har ett eget personligt ansvar, säger hon.

Hon framhåller att polisen lyckats väl med sin uppgift att stoppa det inträffade. På längre sikt är polisens lokala närvaro viktig och flera lokalkontor har öppnats.

– Utöver resursförstärkningar har regeringen drivit på för samarbetet mellan de olika myndigheterna med inriktning på ungdomar, säger hon.

Fler röster i debatten

Visa

Mehmet Kaplan (MP): ”Nu har jag bott i Husby i 17 år. Vi får höra talare säga att de besökt Husby, jag är i Husby och Akalla. För mig är det här personligt. Många ungdomar upplever att vuxenvärlden inte lyssnar på dem, att den sviker dem. Det är djupt problematiskt”.

Gulan Avci (FP): ”De som drabbas allra värst är de oskyldiga människorna i de här områdena. Det finns naturligtvis många förklaringar. Det finns ungdomar som är frustrerade. Det finns inga enkla lösningar. Men vi kan aldrig acceptera våld.”

Johan Linander (C): ”Det behövs konkreta åtgärder. Jobb, jobb, jobb för vuxna. Skola, skola, skola för ungdomar. Svårare än så är det inte. Inte lättare heller. Sen behöver vi en närvarande polis, som skapar förtroende och som känner av stämningar och gör stadsdelen tryggare.”

Morgan Johansson (S): ”Det som hände i förra veckan är oerhört allvarligt. Bilden av Sverige är att det är ett lugnt och tryggt land utan större klasskillnader. Nu är det ett annat Sverige.”

Caroline Szyber (KD): ”Föräldrarollen har helt kommit i skymundan. Vi glömmer inte kampen mot sociala orättvisor, tvärtom, men i arbetet med att förhindra att det händer igen spelar föräldrar och andra vuxna en central roll. Det är viktigt med förebilder, att vi tar ansvar för varandra.”

(SVT/TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet