SD-experter: SD kan inte påverka så mycket i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

-Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att använda riksdagen som plattform för sitt opinionsarbete inför nästa val, säger Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio som skrivit boken ”Sverigedemokraterna in på bara skinnet”.

-Det blir nog ingen samverkan med de etablerade partierna eftersom de distanserat sig från SD så kraftigt, säger Pontus Mattsson. Däremot kan SD påverka debattklimatet och samhällsopinionen genom arbetet i riksdagen.

-De kommer att peppra regeringen med frågor och tvinga riksdagen till debatt i olika frågor. De kan också begära utredningar från riksdagen om invandringens kostnader mm.

Vilka frågor kommer de att driva hårdast?

-Minskad invandring, hårdare straff och mer pengar till pensionärer.

De är måna om att visa att de är ett ansvarstagande parti. De ser den här mandatperioden som en avstamp för nästa val. Jimmie Åkesson har hållt på 10-12 år nu, det är ett långsiktigt arbete.

Inte heller Niklas Orrenius, reporter på Sydsvenskan, som följt Sverigedemokraterna under många år, tror att partiet kommer att få så stor inverkan i riksdagen.

Samarbete i Skåne mot SD

-I Skåne har vi haft en likande situation sedan 2006 då SD kom in i nästan alla kommuner. Men de etablerade partierna gjorde allt för att SD inte skulle få någon makt. Borgerliga partier samarbetade till exempel med Miljöpartiet för att hindra detta.

-Jag tror att de etablerade partierna, genom att visa sådan avsky mot SD, har markerat så tydligt att man inte kommer att låta sig påvekas av SD:s politik. Det skulle bli en svekdebatt då, säger Niklas Orrenius.

Enligt både Pontus Mattsson och Niklas Orrenius skiljer sig Sverigedemokraterna från Ny Demokrati med en duglig riksdagsgrupp som ledningen litar på. Problemet blir i kommuner och landsting när riksdagen nu har dränerat partiet på hjärnor, säger Niklas Orrenius.

Statsvetaren Peter Esaiasson vet inte vilken roll SD kommer att spela framöver eller om de är ett reellt hot mot Alliansen.

”Kan bli misstroendevotum

-Ingen aning, det vet ingen just nu. Det klarnar väl de närmaste dagarna. Men kör alliansen på kan de rödgröna lägga fram misstroendevotum. Och då är det upp till Sverigedemokraterna. Lägger de ned sina röster kan man säga att Reinfeldt regerar med stöd av SD, något han sagt sig inte vilja göra, säger Peter Esaiasson.

Kan Sverigedemokraterna på sikt få regeringen på fall genom att rösta nej upprepade gånger?

-Det beror på hur många frågor det gäller, och vilka. Det är något som regeringen bestämmer, säger Peter Esaiasson.

-Nu närmast i höst är det frågan om när de svenska soldaterna i Afghanistan ska tas hem. Där ligger SD närmast det rödgröna blocket.

Nils Edman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.