Foto: Hanna Thåström

SD filmar människor på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Människor på flykt filmas och fotas av Sverigedemokraterna. Tilltaget är en del i partiets nya arbetssätt för att minska antalet asylsökande till Sverige.

Att dela ut flyglappar med falska budskap är en del i Sverigedemokraternas försök att få färre människor att söka sig till Sverige. En annan del i arbetet är att ha människor på plats för att sprida bilden som flygbladen ger och för att dokumentera flyktingarna.

Journalisten Hanna Thåström befann sig på den grekiska ön Lesbos i flera dagar förra veckan för att jobba som frivillig genom att hjälpa till på flyktingläger och ta emot båtar. I lördags märkte hon att tre unga personer med jackor där det stod ”Sverigedemokraterna” höll på att fota och filma människorna på stranden.

– När vi hade tagit emot den fjärde båten lugnade det ner sig lite och jag såg då de här tre personerna. Jag kände igen loggan på deras rygg.  

”Fota på nära håll”

Hanna Thåström gick då fram och frågade vad de gjorde där och fick veta att de skulle dokumentera flyktingarna och att de skulle åka vidare mot Ungern.

– De fotade en flicka på nära håll. Vi påpekade att det inte var så bra att fota människor i utsatt position och att de borde ha frågat om lov. Men de sa bara att då skulle folk ha sagt till om de inte ville bli fotade. 

”Stod bara och tittade på”

Sverigedemokraterna säger i dag att de har människor på 20 platser i sex länder som ska jobba utomparlamentariskt för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige.

Hanna Thåström säger att hon blev ställd av situationen, och att hon inte riktigt visste hur hon skulle hantera den.

– Vi andra var fullt upptagna med att hjälpa människorna på båtar och de bara stod och tittade på utan att hjälpa till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.