Totalt satsar Sverigedemokraterna knappt åtta miljarder på sjukvården nästa år med målet att profilera sig som det nya sjukvårdspartiet. Foto: TT

SD: Det är katastrofläge i sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Betald vidareutbildning för sjuksköterskor, legitimation för undersköterskor och möjlighet att bli opererad i hela landet. Det är några av Sverigedemokraternas förslag för att stärka upp sjukvården. Totalt satsar partiet knappt åtta miljarder på sjukvården nästa år med målet att profilera sig som det nya sjukvårdspartiet.

– Det är ett katastrofläge i sjukvården och därför krävs det satsningar, inte minst på personalen, både för att få personal att stanna kvar och locka tillbaka de som har slutat, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

På tisdag lägger Sverigedemokraterna fram sin vårbudgetmotion och passar redan nu på att presentera en del av vad partiet vill lägga pengar på i sin skuggbudget i höst. Det handlar om knappt åtta miljarder till sjukvården där drygt sex miljarder ska gå till att göra vårdyrket mer attraktivt.

Vill ge rätt till heltid

Den största utgiften viker SD till att utvidga rätten till heltid, något som har funnits med i partiets tidigare budgetar.

– En väldigt hög andel av de offentliganställda, inte minst inom hälso- och sjukvården jobbar deltid i dag men vill jobba heltid. Då möjliggör vi det genom att skjuta till pengar, säger Jimmie Åkesson (SD).

Andra förslag för att få förbättra vårdpersonalens villkor är bland annat att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig med bibehållen lön, att anställa så kallad vårdservicepersonal som ska utföra enklare arbetsuppgifter och att göra undersköterska till ett legitimationsyrke.

Legitimationskravet har fackförbundet Kommunal länge drivit och i början av april ställde sig även Socialdemokraternas kongress bakom att utreda hur det ska gå till.

Hur många fler vårdanställda ger de här förändringarna?

– Vi får räkna på det, jag har inte de siffrorna i huvudet.

LÄS MER: ”Lönen som undersköterska går inte att leva på”

Finansieringen oklar

En annan nyhet i Sverigedemokraternas sjukvårdssatsning är ett generellt resurstillskott på 500 miljoner. Det ska göra det möjligt för patienter att söka slutenvård, det vill säga vård som kräver att man vårdas på sjukhus, i hela landet.

Om det är långa köer för en operation i ett landsting ska man kunna bli opererad någon annanstans där köerna är kortare, är tanken.

Hur Sverigedemokraterna tänker sig finansiera sina reformer är ännu oklart.

– När det gäller detaljerna i våra besparingar så får vi återkomma till hösten. Det är ingenting som vi räknar på nu. Men det är klart att det finns en del när det gäller icke-medborgares tillgång till sjukvården och andra delar av välfärden som nu måste börja diskuteras på allvar.

Vill bli det nya sjukvårdspartiet

En förklaring till att Sverigedemokraterna nu vill lägga en så stor del av sitt skuggbudgetkrut på sjukvården handlar om att partiet vill försöka öka förtroendet i sjukvårdsfrågor med den uttalade ambition att bli ”det nya sjukvårdspartiet”. Efter larmrapporter om växande vårdköer och sjukvårdskris är frågan nu i topp som den viktigaste för väljarna.

– Vi vill gärna profilera oss i den här frågan. Det är en fråga som inget parti i dag äger på samma sätt som tidigare. Dessutom är det ett område med stora brister där regeringen gör en del men inte tillräckligt. Här ser jag en stor möjlighet att visa en seriös breddning av partiets politik, säger Jimmie Åkesson (SD).

LÄS MER: Hälften inom äldreomsorgen vill sluta

SD har en bit kvar

Men partiet har en del att göra för att nå sitt mål. I dag är det bara 6 procent av väljarna som tycker att SD har den bästa politiken för sjukvården, visar Novus senaste mätning. Det ger dem en fjärdeplats och kan jämföras med Socialdemokraterna som 20 procent av väljarna tycker har den bästa sjukvårdspolitiken.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte imponerad av Sverigedemokraternas sjukvårdsfokus.

– Att sjukvården behöver ytterligare resurser råder det ingen tvekan om. Problemet är bara att Sverigedemokraterna vill att Anna Kinberg Batra och Moderaterna ska vara de som styr det här landet och de vill ju sänka skatten. Sänkta skatter ger inte fler läkare, barnmorskor eller undersköterskor, säger hon.

”10 miljarder mindre”

Från i år har regeringen utökat de generella statsbidragen till kommuner och landsting med tio miljarder, de första åren som kompensation för ökat flyktingmottagande. De pengarna sa Sverigedemokraterna nej till i sin senaste skuggbudget vilket finansministern ofta påpekar.

– De ger med ena handen och tar med den andra. För innevarande år så hade vi haft tio miljarder mindre till kommuner och landsting om Sverigedemokraternas budget fått styra.

Hur mycket ytterligare regeringen planerar att tillföra sjukvården nästa år kan Magdalena Andersson (S) inte svara på i dag.

– Vi kommer nu noggrant analysera vilket utrymme som finns inför höstens budget och sedan kommer vi att återkomma. Men här är det viktigt att det är ordning och reda och att man har pengarna i näven innan man sätter sprätt på dem.

FAKTA: SD:s sjukvårssatsningar

Offentligt anställda

Rätt till heltid – 4,4 miljarder

Slopad karensdag för vårdanställda – 400 miljoner

VIdareutbildning sjuksköterskor på betald arbetstid – 300 miljoner

Kompetenslyft (legitimation) för undersköterskor – 200 miljoner

Vårdservicepersonal – 250 miljoner

Vårdplatskoordinatorer – 75 miljoner

Vårdadministratörer (läkarsekreterare) – 300 miljoner

Generellt resurstillskott för söka slutenvård i hela landet – 500 miljoner

Totalt 6,4 miljarder

Förstärkning vård och omsorg:

Palliativ vård – 150 miljoner

Slutenvård 85+ – 150 miljoner

Mobila vårdenheter – 100 miljoner

Ambulanssjukvård – 100 miljoner

Prehospital vård – 40 miljoner

Förlossningsvård – 500 miljoner

Äldrevårdscentraler – 125 miljoner

Vårdplatser psykiatri – 125 miljoner

Obligatorisk kontroll av nyanlända – 70 miljoner

Screeningprogram – 100 miljoner

Totalt 1,4 miljarder

Fakta: Förtroendet sjukvården

Fråga: Vilket parti tycker du har bäst politik för sjukvården?

Socialdemokraterna 20 procent

Vänsterpartiet 10 procent

Modraterna 8 procent

Sverigedemokraterna 6 procent

Centerpartiet 5 procent

Liberalerna 5 procent

Kristdemokraterna 4 procent

Miljöpartiet 1 procent

Novus mäter återkommande vilket politiskt parti som anses vara bäst i olika sakfrågor.

Undersökningen genomfördes 23 – 28 mars 2017 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt genomfördes 1038 intervjuer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.