SD vill att Estonia ska kunna undersökas på nytt, skriver partiet i en motion.

SD vill skriva om lagen om gravfrid efter nya uppgifter om Estonia

Uppdaterad
Publicerad

En ny dokumentärfilm har visat ett tidigare oupptäckt hål i skrovet på fartyget Estonia som sjönk 1994.

Nu kräver Sverigedemokraterna en översyn av lagen om gravfrid för att fartyget ska kunna undersökas på nytt.

I förra veckan kom nyheten att ett tidigare okänt hål upptäckts i det förlista fartyget Estonias sida. I den gemensamma haverikommision som Estland, Sverige och Finland genomförde undersöktes inte det hål som nu upptäckts. De nya uppgifterna ska nu ses över av Statens haverikommission.

Estonia sjönk 28 september 1994 och 852 människor omkom. Fartyget omfattas sedan 1995 av lagen om gravfrid och dykningar runt vraket är därför förbjudna.

Vill möjliggöra ny undersökning

I en partimotion inlämnad av Sverigedemokraterna och undertecknad av bland annat partiledaren Jimmie Åkesson kräver partiet att lagen om gravfrid ses över för att möjliggöra nya undersökningar av fartyget.

– Givet de nya uppgifterna som framkommit finns det en förväntan på en ny oberoende utredning bland överlevande, anhöriga och allmänhet. Det vore orimligt att inte räta ut de frågetecken som nu rests. Estoniakatastrofen är ett personligt trauma för många svenskar, men det är också ett nationellt trauma som åter väckts till liv. Hanteringen på 90-talet lämnade en hel del övrigt att önska och nu bör regeringen ta möjligheten att rätta till detta, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.