Foto: TT

SD: De borde be om ursäkt

Publicerad

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver statsminister Stefan Löfven Sverigedemokraterna som ett ”nyfascistiskt enfrågeparti”. Även finansminister Magdalena Andersson har kallat SD för ”nyfascistiskt”. – Det är anmärkningsvärt och de borde be om ursäkt, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till SVT.

Björn Söder reagerar starkt på Löfvens och Andersson uttalanden om att partiet är nyfascistiskt.

– Jag tycker inte att sådana epitet hör hemma i en seriös debatt. Jag tycker att det är magstarkt att använda sådana epitet, säger han till SVT under partiets kommun och landstingsdagar i Västerås.

Statsministern går till hårt angrepp mot SD i debattartikeln och anklagar SD för att inte respektera människors lika värde och inte heller de demokratiska institutionerna när de fällde regeringens budget.  

– Det stämmer inte. Givetvis står vi upp för alla människors lika värde, så det är bara rent nonsens.

SD kan gynnas

När det gäller kritiken att SD inte respekterar de demokratiska institutionerna påminner Söder om hur det gick till för ett år sedan när den dåvarande regeringen inte fick igenom hela sin budget:

– Förra året hade de själva inga synpunkter på att bryta ut enskilda saker och rösta med oss och fälla dåvarande regeringen i de frågorna.

– Det här handlar bara om att det är väldigt mycket känslor inblandade för Socialdemokraterna och det kan man förstå med tanke på  att deras opinionssiffror inte ser positiva ut, säger Björn Söder till SVT.  

”Det visar en annan sida hos S”

Söder tror att sådana utspel mot SD som Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjort bara gynnar partiet.

– Folk är vana vid de här konstiga beskyllningarna vi utsätts för. Det visar också en annan sida hos S som många kanske inte tidigare har sett, en desperation hos S.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer