Alexander Bengtsson på Expo och SD-kvinnors ordförande Carina Herrstedt har olika åsikter om SD:s syn på jämställdhet och kvinnliga väljare. Foto: Helena Zachariasson

SD-kvinnor: ”Livspusslet” är viktigaste frågan

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska kvinnor locka kvinnliga väljare? Med lösningar på livspusslet och profilerade kvinnliga förebilder menar SD-kvinnor. Kvinnliga lockfåglar och kvinnofientlig politik, menar Expo.

Sverigedemokraternas dag i Almedalen dominerades av partiets försök att locka kvinnliga väljare till partiet. Något som Alexander Bengtsson på Expo tror kommer misslyckas. Men SD-kvinnors ordförande Carina Herrstedt menar att SD:s politik driver den mest humana och kvinnovänligaste av alla partier.

SVT Nyheter träffade SD-kvinnors ordförande Carina Herrstedt på plats i Visby efter det seminarium som Sverigedemokraterna anordnade om kvinnors otrygghet – ett av de evenemang SD driver som ett led i att locka kvinnor till partiet.

Almedalen 2013

Endast 20 procent av partimedlemmarna är kvinnor och bland kvinnorna i hela väljarkåren är det 3,5 procent som kan tänka sig rösta på på SD. Enligt Herrstedt beror det på att kvinnorna i partiet blir hotade och utsatta.

– Det är ett större steg för kvinnor när man ser till hur utsatta vi har varit på torgmöten. Eftersom SD inte varit så accepterade tidigare tar det längre tid för kvinnor att berätta för släkten att de röstar på SD, säger hon.

Är det något i er politik som inte lockar kvinnor?

– Nej, det tror jag inte alls, utan tvärtom har vi en väldigt kvinnovänlig politik. Jag tycker vi har den mest humana politiken, till exempel invandringspolitiken – vi tycker inte att man bara ska ta emot invandrare utan att kunna ta hand om dem och ta emot den mängden som vi kan klara av.  Vi kan inte sätta dem i ett samhälle och sedan vända dem ryggen.

Hur ska ni locka kvinnor till partiet?

– Vi ska synliggöra de kvinnor som finns och visa att de finns bra kvinnliga förebilder i partiet.

”Kvinnofientlig politik”

Alexander Bengtsson, vice vd på Stiftelsen Expo menar däremot att SD:s politik är rent kvinnofientlig.

– De har extremt svårt att locka kvinnliga väljare eftersom de har en aggressiv framtoning men också en antifeministisk politik. Det här är ett parti vars förlaga talade om att kvinnor skulle tillbaka till spisen, säger han till SVT Nyheter.

Sverigedemokraterna kom i dag med ett utspel om rätt till heltid, som enligt Jimmie Åkesson är en del av partiets satsning på jämställdhet. Alexander Bengtsson tror dock att partiet kommer att misslyckas.

– Det är ett desperat försök att locka kvinnor. Sverigedemokraterna gör detta för att de har svårt att locka kvinnor men också för att man uppmärksammats för grova kränkningar mot kvinnor i samband med järnrörsskandalen, säger han.

Livspusslet viktig fråga

Bengtsson menar att det finns andra partier för kvinnor som är intresserade av jämställdhet som tydligare driver dessa frågor.

– SD-miljön är extremt manschauvinistisk där det inte får plats för tjejer som annat än lockfåglar och kvinnliga alibin.  

Vilka är då SD:s huvudfrågor kring jämställdhet och kvinnor?

– Alla frågor, skulle jag säga. Hur vi kvinnor får ihop livspusslet och familjepolitiken är tydliga kvinnofrågor, säger Carina Herrstedt.

Hur arbetar ni för jämställdhet?  

– Vad ska jag säga? Jag vill inte påpeka någon specifik jämställdhet utan tycker det ska handla om fria val man gör och det ska man tillåtas att göra. Sen om inte alla kvinnor vill bli chefer, det må vara hänt. Jämställdhet handlar om att alla ska ha samma förutsättningar och följa samma regler, det är jämställdhet för mig.

Antifeministiskt menar Alexander Bengtsson och säger att SD ”hatar genus”. På SDU:s seminarium igår berättade man också för den samlade åhörarskaran ”att vi är inte feminister”. SVT Nyheter frågade Carina Herrstedt hur hon ser på feminism och genus.

– Genus och feminism är inget som ligger för mig, jag tycker vi är som vi är och det ska vi bejaka. Vi ska vara olika och inte stöpas in i specifika former och inte kunna leka med dockor eller bilar om vi vill det. Det är ingen som ska styra utan det är något som sker automatiskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet