Under sitt sommartal lät Jimmie Åkesson (SD) de andra partiledarna representeras av får, som han sedan kastade ut i publiken. Foto: Johan Nilsson/TT

ANALYS: Åkesson vägrar agera dörrmatta åt Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jimmie Åkesson höjer nu insatsen i maktspelet inför valet. Beskedet i hans sommartal är glasklart: Han tänker inte släppa fram någon regering efter valet utan rejält inflytande för Sverigedemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

En del borgerliga politiker har länge haft en, kanske naiv, förhoppning om att Sverigedemokraterna ska släppa fram en borgerlig regering utan att få något i gengäld. Så ser det inte ut att bli.

På annat sätt kan man inte tolka de besked Jimmie Åkesson (SD) lämnade i sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg.

Beskedet är främst riktat mot Moderaterna och ska uppfattas som att Sverigedemokraterna inte tänker agera dörrmatta för att Ulf Kristersson ska bli statsminister.

Segerviss Åkesson

Stigande opinionssiffror har lett till ökat självförtroende och ökad självsäkerhet inom Sverigedemokraterna. Och det var en segerviss Jimmie Åkesson som klev upp i talarstolen på lördagen.

Han anklagade sina politiska motståndare för att vara hycklare och desperata, och menade att Sverigedemokraterna inte kommer att stå med mössan i hand efter valet. SD:s mål är att bli landets största parti och att från en styrkeposition förhandla sig till reellt politiskt inflytande.

Mindre än en månad återstår till valdagen, och ytterst är det förstås valresultatet som avgör vilket inflytande Sverigedemokraterna kan få.

Kan ändå snuvas på makten

Samtidigt är det värt att hålla i minnet att minst tre fjärdedelar av riksdagen lär besättas av andra partier. Nya blocköverskridande samarbeten i riksdagen kan alltså snuva Åkesson på makten även om hans parti gör ett bra val.

Sakpolitiskt ägnade SD-ledaren en stor del av talet åt sommarens torka och bränder. Däremot ser inte Jimmie Åkesson något samband mellan klimatförändringarna och den värme som präglats årets sommar. Att göra partipolitik av hur vädret är en sommar är den värsta sortens populism, sa Åkesson.

Det är uppenbart att Sverigedemokraterna i denna fråga skiljer ut sig tydligt i den svenska politiska debatten. Han lovade drabbade lantbrukare mer i stöd och billigare diesel, och krävde bättre nationell krisberedskap. Både nuvarande regering och den förra regeringen bär ansvaret för den dåliga beredskapen, var Åkessons budskap. Och, lovade han, får Sverigedemokraterna makten kommer MSB-chefen Dan Eliasson att få se sig om efter ett nytt jobb.

Flykting- och invandringspolitiken

Naturligtvis tog Jimmie Åkesson i sitt tal också upp partiets paradfråga, flykting- och invandringspolitiken. Han kritiserade vad han menar vara en alldeles för stor flyktinginvandring de kommande åren och ifrågasatte varifrån resurser ska tas till boende, utbildning och sjukvård. Endast Sverigedemokraterna är en garant för att denna utveckling ska stoppas, var hans budskap till den församlade publiken.

Sverigedemokraterna har möjlighet att göra ett historiskt bra val den 9 september. Alla opinionsmätningar indikerar att partiet har gått framåt kraftigt jämfört med förra valet.

Hur stort SD i slutändan blir är dock en öppen fråga. Både i valrörelsen 2010 och 2014 underskattades partiet i opinionsmätningarna. Om detta gäller alltjämt kan SD bli Sveriges största parti i det kommande valet.

Å andra sidan innebär sommarens torka och bränder att den politiska debatten på senare tid mycket handlat om klimatförändringarna. Det kan missgynna SD som har låg trovärdighet i dessa frågor.

Genom att SD också avfärdar eventuella samband mellan sommarvärmen och klimatförändringen skapas också en konfliktyta med flera andra partier som gör att den här debatten kan leva vidare i valrörelsen. En fortsatt sådan debatt i valspurten kan alltså missgynna SD och snarare gynna en av partiets huvudmotståndare, Miljöpartiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.