Foto: TT

SD-man i riksdagen pekas ut som säkerhetshot

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är anställd vid Sverigedemokraternas (SD) riksdagskansli, och som har skrivit debattartiklar under falskt namn, pekas nu ut som en potentiell säkerhetsrisk, enligt en säkerhetsexpert som Sveriges Radios Ekot talat med.

Mannen som gått under flera namn, men som i media är känd under det fingerade namnet Egor Putilov och tillika SD:s desinformatör, har haft samröre med en dömd kriminell person från Sankt Petersburg med kopplingar till ryska myndigheter, enligt Ekot.

Det var 2014 som Putilov köpte ett hus utanför Stockholm av mannen. Priset låg kraftig under marknadsvärdet och när Putilov direkt efteråt sålde huset gjorde han en vinst på sex miljoner kronor.

Putilovaffären

”Måste finnas mottjänst”

Lars Nicander, utredningschef vid Försvarshögskolan, reagerar på att affären.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan.

Putilov har arbetat i riksdagen sedan februari i år och kan röra sig obehindrat i lokalerna – en position varifrån det, enligt Nicander, är möjligt att åstadkomma mycket skada.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger Nicander.

Arbetade vid Migrationsverket

Putilov invandrade till Sverige från Ryssland 2007. 2012 började han arbetade som motagningshandläggare åt Migrationsverket i Örebro, efter sex månader tog han anställning på myndighetens avdelning i Flen.

Allt som allt har han haft hand om 12 asylansökningar, enligt uppgift till SVT Nyheter. Ärendena gäller personer från bland annat Syrien, Georgien, Mongoliet och Irak, uppger Ekot.

Migrationsverket har gått igenom samtliga av de ärenden som Putilov handlagt under sin tid på Myndigheten i Flen.

– Vi har inte hittat något som pekar på att det inte skulle ha gått rätt till i hans handläggning, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Medvetet sökt sig till myndigheter

Putilov kontaktade också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i oktober 2015.

Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, förklarar.

– Han hade läst en artikel i Dagens Nyheter om att vi skulle starta en grupp som skulle jobba just mot informationspåverkan och rysk propaganda och han förklarade att han själv var sakkunnig på området, och utifrån det ville han erbjuda sina tjänster.

”Ställen där han kan påverka”

Putilov kallar sig själv frilansjournalist och förklarar sin vana att använda alias med att det finns en hotbild mot honom. Förutom att ha fått artiklar publicerade – under olika namn – i en rad betydande medier, har han också arbetat en kort tid på Sveriges Radio. Men från radion blev han avstängd sedan säkerhetsavdelningen fattat misstankar mot hans person.

Tomas Djurling, som har jobbat i 17 år på Försvarets radioanstalt med bland hot mot myndigheter, säger till Ekot att han ser ett oroväckande mönster.

– Det är bara ställen där han kan påverka väldigt mycket. Det är ju känsliga myndigheter.

SD agerar inte

Riksdagens säkerhetsavdelning vill inte kommentera saken utan hänvisar till att det är de enskilda partierna som själva ansvarar för att beställa säkerhetsprövning av sina anställda.

SD:s pressekreterare Felix Byström menar att partiet har en rutin för säkerhetskontroll och ser heller ingen anledning att vidta några åtgärder vad gäller Putilov.

”Alla politiska sekreterare som anställs av Sverigedemokraterna genomgår en säkerhetsprövning som utförs av riksdagens säkerhetsenhet i samråd med Säkerhetspolisen. Vidare prövas alla våra politiska sekreterare kontinuerligt mot SÄPO:s register om brott, misstanke och övriga uppgifter. Ingen har någonsin fått en anmärkning”, skriver han i mejl till SVT Nyheter.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, ledamot i försvarsutskottet, anser att uppgifterna om Putilovs affär är graverande och måste tas på största allvar.

– Det finns en hotbild och underrättelsehot mot Sverige, som även svenska partier och riksdagen kan utsättas för. Därför får man inte vara aningslös, säger han till TT och tillägger att det ligger på partiet att ta sitt ansvar.

– Det ansvaret måste sökas hela vägen upp, i det här fallet hos (SD-ledaren) Jimmie Åkesson, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Putilovaffären

Mer i ämnet