SD om justitieminister Morgan Johanssons svar om Brå-rapporten: ”Lite naivt”

Publicerad

Att anställda på Brottsförebyggande rådet uppges ha utsatts för påtryckningar är allvarligt – men inte förvånande. Det säger SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen i SVT:s Morgonstudion efter att partiet valt att KU-anmäla justitieminister Morgan Johansson (S). 

– Vi vill ha svar på vem det är som har utövat påtryckningar. 

Forskare vid Linköpings universitet släppte under måndagen rapporten “Går det att lita på Brå?”. I rapporten står det “Ett flertal intervjupersoner vittnar bland annat om hur Brås ledning direkt utsatt dem för påtryckningar för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda”. 

Nu har justitieutskottet kallat till sig såväl generaldirektören för Brå som rapportförfattarna, medan Sverigedemokraterna har lämnat in en KU-anmälan mot justitieministern. 

– Det är allvarligt när statistik anpassas efter hur man uppfattar att regeringen vill att det ska se ut, säger Adam Marttinen (SD). 

– Det är allvarliga siffror, men tyvärr är det inte väldigt förvånande. Liknande kritik har framförts tidigare från personer som jobbar inom Brå.

SD om justitieministerns svar: ”Lite naivt”

Under tisdagen sa justitieminister Morgan Johansson (S) att han inte kände igen kritiken. Sverigedemokraterna vill nu att konstitutionsutskottet, KU, ska utreda när de påstådda påtryckningarna ska ha skett. 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att justitieministern inte känner till att det har funnits en sådan här kultur inom Brå när kritiken har funnits under väldigt många år. Man är helt ovetande och såg inte det här komma, det tycker jag är lite naivt. 

Justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) tycker att det viktiga nu är att ha en “ansvarsfull diskussion” och ställa frågor till rapportförfattarna.  

– Jag är kritisk till att Sverigedemokraterna redan första dagen skriker högt och springer på bollen och säger att nu KU-anmäler vi justitieministern. Jag tycker inte att det är ett seriöst förfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.