SD:s ledning i lönetoppen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partitoppar är några av Sveriges bäst betalda. Det visar SVT:s granskning av riksdagspartierna. Nu växer missnöjet inom partiet.

Tomas Fredriksson är Sverigedemokraternas gruppledare i Olofström. Han anser att politiker ska handskas varsamt med skattemedel.

– Man ska vara väldigt, väldigt försiktig med vad man lägger pengarna på, säger han.

Sverigedemokraterna är ett av de mindre partierna i riksdagen och sett till antalet medlemmar är de Sveriges minsta riksdagsparti. Trots det är partisekreteraren Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson två av Sveriges bäst betalda politiker.

Ersättningarna betalas nästan uteslutande med offentliga medel. Det visar en granskning SVT gjort av hur mycket riksdagspartierna betalar sin partiledning. Genomgången visar att Jimmie Åkesson är den partiledare som får näst bäst betalt av sitt parti. Det är bara Socialdemokraterna som betalar mer, delvis på grund av att partiordförande Stefan Löfven inte sitter i riksdagen och därför inte får någon riksdagslön. Istället betalar partiet honom motsvarande två riksdagslöner.

Åkesson får 1,1 miljon

Vissa partiledare får ingen ersättning alls utöver riksdagslönen medan Sverigedemokraterna ger Jimmie Åkesson en extra månadslön på nästan 38 000 kronor vilket ger en total årslön på cirka 1,1 miljoner kronor.

Tomas Fredriksson får ingen ersättning från sitt parti. Däremot betalar kommunen 100 kronor i inställelseavgift och 50 kronor per påbörjad halvtimme när de har möten. Han är kritisk till att Jimmie Åkesson och Björn Söder tar ut lön utöver riksdagslönen.

– De borde tänka lite på det. De begär ju nästan att folk ska jobba gratis. Men själva har de inte problem med att ta betalt, säger han.

Efter Sverigedemokraterna kommer Centerpartiet som ger Annie Lööf närmare 37 000 kronor i månaden extra utöver hennes statsrådslön.

Några av partiledarna deklarerar en högre lön än Jimmie Åkesson med det beror i flera fall på att de får stadsrådslön.

Söder får 1 miljon

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder får nästan 350 000 kronor av sitt parti utöver riksdagslönen på 700 000 kronor. Det ger en årslön på över en miljon kronor och det gör honom till en av de bäst betalds partisekreterarna.

– Det anser jag är fel. Jimmie Åkesson är den lättaste att hoppa på. Riksdagsstödet har jag inga synpunkter på. Däremot att man får betalt av partierna tycker jag är fel. Man kan inte jobba mer än 24 timmar om dygnet. Den lönen de har i riksdagen bör täcka, säger Tomas Fredriksson.

Även Jomshof och Karlsson får extralön

Sverigedemokraternas ledning består förutom Jimmie Åkesson och Björn Söder även av  riksdagsledamöterna Richard Jomshof och Mattias Karlsson. Även de två får ersättning från partiet utöver sina riksdagslöner. De får 140 000 kronor extra om året för att de sitter i det så kallade verkställande utskottet.

SVT har tagit del av en intern lista som visar hur mycket Sverigedemokraterna betalar sin ledning. Utöver de fyra får vice ordförande Jonas Åkerlund 42 000 kronor om året utöver riksdagslönen medan andre vice ordförande Carina Herrstedt får 21 000 kronor över sin riksdagslön.

Det är inte bara i Blekinge som missnöjet finns mot partiledningens ersättningar. I Västra Sverige har Sverigedemokraternas gruppledare internt ifrågasatt ersättningarna, även i arvodesberedningen.

Han uteslöts i mars i år från partiet, enligt partiledningen på grund av ideologiskt avvikande åsikter. Enligt honom själv på grund av den kritik han framfört.

”Oskäligt höga arvoden”

– Vår filosofi i Sverigedemokraterna Göteborg är att vi måste hushålla på ett ansvarsfullt sätt med partistödet. Dessutom har jag som politiker både här i Göteborg och i Västra Götaland vänt mig mot ekonomiska oegentligheter och ekonomiskt slöseri. Vi har haft mutskandaler i Göteborg och jag och mina partikamrater har reagerat mot oskäligt höga direktörslöner. Jag måste då också reagera mot det jag tycker är oskäligt höga arvoden för partiledningen, säger Patrik Ehn.

Även i Sverigedemokraternas starkaste fäste, Skånekommunen Bjuv, finns irritation mot miljonlönerna.

– Personligen tycker jag det är enormt mycket pengar. Det är åtminstone tre årsinkomster för en normal fabriksarbetare. Jag kan förstå att en del har mer än normala arvoden från riksdagen eftersom du som partiledare ska stå till förfogande 24 timmar om dygnet. Men det måste finnas rimliga gränser, säger Allan Jönsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Bjuv.

”Ingen stor fråga”

Men partiordföranden och partisekreteraren i Sverigdemokratenra försvarar sina ersättningar.

– Det handlar också om att vaccinera politiker mot korruption, säger Jimmie Åkesson.

Din partisekreterare har en hög lön som riksdagsledamot. Varför ger ni ytterligare pengar till honom?

– Jag tycker det är fullt rimligt. Om du jobbar som TV-reporter och i en korvkiosk och jobbar på två ställen borde du få betalat för två jobb, säger Jimmie Åkesson.

Men är inte det ett heltidsjobb att vara riksdagsledamot?

– Jo, men det är inte orimligt att få extra betalt om du jobbar extra. Men att ifrågasätta principen är ohederligt. Ingen annan som har två jobb ifrågasätts om de  får dubbelt betalt. Det finns ingen debatt egentligen. Det är ingen stor fråga, tycker jag.

Enligt partisekreterare Björn Söder är det partistyrelsen och arvodeskommitén som beslutar om partiledningens ersättningar. Han tycker dock arvodet är ganska litet.

– Det finns en viss skälighet att man har en viss ersättning utifrån det ansvar man har, säger Björn Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD och pengarna

Mer i ämnet