Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: SVT

Richard Jomshof (SD) blir ordförande för justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna får fyra ordförandeposter i riksdagens utskott och på lördagen presenterades namnen. Richard Jomshof blir ordförande i justitieutskottet och lämnar posten som partisekreterare.

– Det är viktigt för oss, en milstolpe i partiets historia, säger Jomshof till Ekot.

Ordförandeskapet i justitieutskottet är ett av riksdagens mest prestigefulla, och att det blir en sverigedemokrat som får det kan ses som kompensation för att moderaten Andreas Norlén valdes till talman.

– Det är ett uttryck för att vi är Sveriges andra största parti och att vi någonstans tvingades backa när det gäller talmansposten, säger Jomshof.

Övriga namn är Tobias Andersson, som blir ordförande i näringsutskottet, Aron Emilsson, som blir ordförande i utrikesutskottet samt Magnus Persson som blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Arbetsmiljöfrågor ligger honom närmast om hjärtat, säger Persson till TT.

– Jag har jobbat i arbetsmarknadsutskottet sedan jag kom in i riksdagen 2014, så jag känner en väldig stolthet. Det är frågor som jag brinner för och har brunnit för hela mitt liv med den bakgrund som jag också har som skyddsombud.

I samband med ordförandeskapet i justitieutskottet lämnar Richard Jomshof rollen som partisekreterare. Den övertas av Mattias Bäckström Johansson som blir tillförordnad partisekreterare.

Det skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande på lördagen.

Förutom ordförandeposterna får Sverigedemokraterna även fyra vice ordförandeposter, närmare bestämt i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet. Vilka personer som får dessa poster är inte offentligt ännu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s politikreporter Kristoffer Törnmalm förklarar vad posterna i utskotten betyder för Sverigedemokraterna. Foto: SVT & TT

SD:s presidieposter

  • Tobias Andersson: Näringsutskottet Tidigare näringspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, en roll som han nu återupptar. Därmed lämnar han posten som rättspolitisk talesperson.  
  • Magnus Persson: Arbetsmarknadsutskottet Arbersmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.  
  • Richard Jomshof: Justitieutskottet Tidigare rättspolitisk talesperson åren 2012-2014, en roll som han nu återupptar. Därmed lämnar han posten som skolpolitisk talesperson. Med detta uppdrag lämnar Richard även över sin nuvarande roll som partisekreterare till Mattias Bäckström Johansson som blir Sverigedemokraternas tillförordnade partisekreterare.  
  • Aron Emilsson: Utrikesutskottet Utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Källa: Sverigedemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.