SD står bakom infoblad med falska budskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är Sverigedemokraterna som står bakom det flygblad med felaktig information om Sverige som spridits på den grekiska ön Lesbos.

flygbladet, som är skrivet på engelska, står det bland annat att Sverige nu måste låna pengar för att ha råd med utbildning och sjukvård för sina medborgare. Det står också att halalslakt och bärandet av niqab och burka kommer att förbjudas.

– Flygbladen är en del av den kamp som vi startade när vi sa att vi skulle ut på gator och torg och jobba utomparlamentariskt, säger Joakim Wallerstein, Sverigedemokraternas kommunikationschef.

Signerades med ”The people of Sweden”

Han berättar att Sverigedemokraterna har personer på 20 platser i sex olika länder som ska bedriva den här verksamheten.

– Av säkerhetsskäl så flyttas de hela tiden, så därför berättar vi inte var de befinner sig, säger Joakim Wallerstein.

Just nu befinner sig dessa personer i de europeiska gränstrakterna. Men det kan komma att ändras.

Det var svenskar som arbetade som frivilliga på ön Lesbos som upptäckte flygbladen som hade signerats med ”Sweden Democrats”, ”SD-Women” och ”The people of Sweden”.

Migrationsministern: De pratar skit

Migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att Sverigedemokraterna sprider en osann bild.

– Vad jag förstår så ljuger de om Sverige, de för ut en bild av Sverige som inte är sann, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

– De pratar skit om Sverige. Och det tycker jag att ett politiskt parti bör hålla sig för goda för att göra. Men å andra sidan vet vi ju sedan länge att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra. De drar sig inte för att dra rena lögner när det handlar om att föra propaganda, säger Morgan Johansson.

SD: Inga lögner

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, håller inte med om att flygbladet skulle innehålla osanningar.

– Sverige har redan idag ett förbud mot halalslakt när det gäller att skära halsen av obedövade djur och låta dem blöda till döds.

Han menar också att möjligheten att bära heltäckande slöja i alla situationer i det offentliga rummet är begränsad.

– Vi har haft fall där man inom vissa utbildningar inte fått fullfölja utbildningen för att man haft heltäckande slöja. Vi har sett hur man inom olika yrkesgrupper, bland annat inom vården, valt bort sökande med heltäckande slöjor. Vi tror att vi framöver kommer att närma oss övriga Europa i den här frågan eftersom det har ett stöd bland befolkningen, säger Mattias Karlsson.

”Sverige en positiv kraft globalt”

Migrationsministern tror samtidigt inte att Sveriges anseende skadas av flygbladen.

– Sveriges anseende är väldigt starkt i världen. Vi är kända som ett land som tar ett stort ansvar, som är en positiv kraft globalt sett.

Flygbladet som delas ut av Sverigedemokraterna är skrivet på engelska och delas ut till flyktingar i åtminstone Grekland. Högst upp står: ”Inga pengar, inga jobb, inga bostäder”.

I texten finns följande formuleringar:

Det enda vi kan erbjuda i nuläget är tält och tältsängar.

”På grund av decennier med massinvandring så är vårt tidigare säkra land inte säkert längre. Vi har inte bara ett stort antal skottlossningar och gängrelaterat våld. . .  utan Sverige kan också visa upp världens näst högsta antal våldtäktsanmälningar”.

”Tvångsgifte och polygami kommer aldrig att accepteras. Halalslakt, att bära niqab eller burka offentligt kommer att förbjudas i vårt land”.

Brevet är undertecknat med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket.

Flera av påståendena i brevet har ifrågasatts. Påståendet att flyktingar endast erbjuds tält och tältsängar är felaktigt.

Källa: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.