Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraterna var inte inblandade i Rasmus Paludans koranbränning, enligt SD:s gruppledare och vice partiledare Henrik Vinge. I videon berättar journalisten och provokatören Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks, om sin delaktighet i aktionen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Foto: TT

SD tillbakavisar inblandning i koranbränningen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Henrik Vinge säger att partiet inte har något att göra med lördagens koranbränning som väckt omvärldens, och i synnerhet Turkiets, ilska.

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej.

Redan innan den högerextreme provokatören Rasmus Paludan tände eld på en koran i närheten av Turkiets ambassad i lördags var det känt att ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet betalats av någon annan: journalisten Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter idag och programledare i SD-kanalen Riks.

Paludan hävdar att det inte var hans idé att resa till Sverige och bränna koranen, skriver Dagens Nyheter. Han menar att förslaget kom från Frick eller en reporter från den högerextrema sajten Exakt24.

Frick uppger för DN att han inte skulle uppmuntra någon att bränna en koran – däremot ville han uppmuntra högern att markera mot Turkiet.

Dagens ETC har även rapporterat att Frick ska ha betalat Paludans flygbiljett till Sverige – något både Paludan och Frick tillbakavisar.

Inte inblandade

Koranbränningen – en aktion som upprört både inom och utom Sverige – har satt ytterligare käppar i hjulen för Sveriges Natoprocess. Samtidigt har det väckt en debatt om svensk yttrandefrihet och regeringen har delvis kritiserats för att inte stå upp för den tillräckligt.

En rak fråga: Rasmus Paludans koranbränning var inte sanktionerad av Sverigedemokraterna?

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej, svarar Henrik Vinge, SD:s gruppledare och vice partiledare.

”Dramatisk utveckling”

Han vill dock framhålla att Frick även är delaktig i ett SVT-program (humorprogrammet ”Invandrare för svenskar”, reds anm) – och därför kan Vinge inte säga om Frick ”är mer kopplad till SD än vad han är till SVT”.

– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Natoansökan på sistone, säger Vinge.

Chang Frick säger till SVT Nyheter att han inte tror att han genom att hjälpa Rasmus Paludan har saboterat Sveriges Nato-ansökan.

– Om jag, genom att betala 320 kronor i en administrativ avgift till polisen, sabbat ansökan så stod den nog från början på jävligt skakig grund, säger han.

Ansvarig utgivare för Invandrare för svenskar, Ebba Adielsson, skriver såhär i en kommentar angående Fricks medverkan i programmet:

– Chang Frick medverkar, som en av åtta panelister, i ett av åtta avsnitt i säsong två av IFS. Programmen spelades in för ett par veckor sedan och efterbearbetas just nu. Vi har ingen kommentar gällande hans inblandning i koranbränningen men följer om det kommer nya uppgifter. Av det vi vet idag har aktionen inte varit olaglig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer