Ekot: SD-tjänsteman stängs ute från partiet

Uppdaterad
Publicerad

Den tjänsteman som tidigare stängts av från Sverigedemokraternas riksdagskansli efter uppgifter om att han har kontakter med högerextrema miljöer, har lämnat partiet, rapporterar SR Ekot.

Sverigedemokraternas medlemsutskott har även fattat beslut om en så kallad utestängning, vilket innebär att personen inte kan bli medlem igen, om inte partistyrelsen ger sitt godkännande. Det meddelar presstjänsten via mejl till SR Ekot.

Mannen som är i 55-årsåldern har arbetat på Sverigedemokraternas riksdagskansli sedan hösten 2020. Han har passerkort till riksdagen och har deltagit i flera av riksdagens utskottssammanträden, skriver Expo.

Enligt Expos granskning har mannen så sent som i augusti i år medverkat på ett digitalt Telegrammöte som endast var öppet för DFS-medlemmar. Han har inom ramen för organisationen bland annat arbetat för att skapa ”svenska zoner”.

Granskningen visar också att han samtidigt aktiv i organisationen ”Det fria Sverige”.

Organisationen grundades 2017 av personer med bakgrund i bland annat Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti och beskrivs av Expo som rasideologisk. Man bedriver opinionsarbete genom bland annat poddar och texter.

Sverigedemokraternas tidigare gruppledare Mattias Karlsson har beskrivit organisationens ledarskap som nazister efter att de i en i en podd pratat nedsättande om hans partner.

SVT Nyheter har sökt SD för en kommentar, de hänvisar till tidigare uttalanden i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.