SD-ledaren kommenterade anklagelser mot partikollega efter att partiet startat utredning. Foto: Ali Lorestani/TT

Åkesson: Ingen SD-politiker blir kvar om man har skrivit så

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades i Ekots Lördagsintervju. Han kommenterade då misstankarna om att det är partiets kommunalråd i Göteborg, Jörgen Fogelklou, som ligger bakom en signatur som skrivit antisemitiska och rasistiska inlägg. Något Fogelklou själv förnekar.

– Det är ingen företrädare för Sverigedemokraterna som blir kvar om man har skrivit så, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson var gäst i veckans upplaga av Ekots lördagsintervjun, och fick bland annat frågor om partiets röda linjer inför nästa riksdagsval, pensionerna – och den signatur som tillskrivits SD:s toppnamn i Göteborg.

I en granskning som Aftonbladet har gjort kopplas Jörgen Fogelklou, gruppledare och kommunalråd för partiet i Göteborg, samman med ett anonymt konto som mellan 2010 och 2011 skrivit inlägg av mycket grov antisemitisk och rasistisk karaktär.

Åkesson säger till Ekot att han reagerade på uppgifterna redan 2015 när de först väckte uppmärksamhet, men minns inte exakt hur.

”Väldigt otrevliga saker”

Saken har enligt Sverigedemokraterna också undersökts internt. Efter nya uppgifter som framkommit i och med Aftonbladets granskning tittar partiets medlemsutskott nu på ärendet igen.

– Det är oerhört besvärande om det är så att en företrädare för vårt parti har gett uttryck för den här typen av åsikter, säger Jimmie Åkesson.

– Nu hävdar han att det inte är han. Tills motsatsen är bevisad så får man väl utgå från det, men det är klart att det är väldigt otrevliga saker som har skrivits i den här signaturens namn och det är ingen företrädare för Sverigedemokraterna som blir kvar om man har skrivit så.

Det är inte första gången Jörgen Fogelklou kopplas samman med den aktuella signaturen, och han välkomnar själv partiets utredning. Han har hela tiden nekat till att han skulle ha något med kontot och signaturen att göra.

– Det är bra att det här utreds en gång för alla, för det kan inte ploppa upp vartannat år att jag kopplas samman med något som ett troll skrev för 11 år sedan, sa han nyligen till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.