Sverigedemokraterna Foto: TT

Ordförande för SD i Tierp avgår – efter inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Tierp, avgår från samtliga uppdrag efter inlägg på sociala medier.

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna Tierp säger Fredrik Andersson att han drar tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige. Beslutet om hans avgång ska ha tagits i samråd med partiet.

Det var efter att tidningen Expressen granskade politikerns konto på Facebook, där de fann nedsättande kommentarer om bland annat förintelsens offer och mörkhyade, som beslutet togs. 

Val 2018 – #dinröst

– Jag inser att mina flera år gamla skämt på Facebook har lett till missförstånd och att detta kan skada förtroendet för partiet, vilket absolut inte har varit min avsikt. Det sista jag vill är att partiet ska få lida på grund av detta och därför drar jag tillbaka min kandidatur i valet och avsäger mig medlemskapet och alla uppdrag i partiet, säger Fredrik Andersson, i ett pressmeddelande.

”Det är väldigt klumpiga skämt”

Joakim Larsson är andre vice ordförande för SD i Tierp. Han ser på hela situationen som en mycket obehaglig överaskning.

– Det här var nyheter för oss också. Det är väldigt klumpiga skämt, och Fredrik Andersson vill inte att det ska leda till något missförstånd och skada förtroendet för partiet, därför avgår han från samtliga uppdrag, säger Joakim Larsson (SD).

Vad har ni för policy kring hur man använder sig av sociala medier?

– Vi har en kommunikationsplan och man ska inte skämta på det här viset, tvärtom så ska man vara rak och hålla en god ton, det här blev ju inte bra, säger Joakim Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet